Gezellig, een feestje! Maar hoe zorg je ervoor dat de boodschappen voor het feestje betaalbaar blijven? We delen hieronder onze tips.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik een enorme hekel heb gehad aan verjaardagen. Het is gezellig als het bezoek er is. Maar het doen van boodschappen voor het feestje, ervoor zorgen dat iedereen voldoende te drinken en te eten heeft, en daarna de rommel opruimen? Verschrikkelijk! En dan blijf je ook nog zitten met allerlei dingen die je normaal gesproken niet in huis zou hebben. Daarom pak ik het tegenwoordig heel anders aan en ik vertel je hieronder hoe.
1. Koop niets wat je zelf niet zou kopen
Mijn eerste strategie is om zo min mogelijk dingen in huis te halen die ik normaal gesproken niet zou kopen. Ja, oké, een fles Fanta voor die ene neef die echt niets anders lust. Verder probeer ik lekkere dingen te kopen die we zelf kunnen eten of drinken nadat het bezoek weg is. Het is zonde om het weg te gooien, omdat je het zelf niet lekker vindt.
2. Kies voor een aperitiefplank
Nadat de koffie is gedronken en de drankjes op tafel komen, is het tijd voor bijpassende aperitiefhapjes. Vroeger serveerde ik verschillende “gangen”. Eerst wat chips, dan een portie warm gemengd of mini-pizza’s. Tegenwoordig pak ik het anders aan. Ik maak een grote aperitiefplank die in één keer op tafel komt. Dit bespaart heen en weer lopen tijdens het feest en uiteindelijk ben ik goedkoper uit, omdat ik veel zelf maak. Enkele leuke en betaalbare opties voor zo’n aperitiefplank zijn: wortel- en komkommerreepjes met hummus, gehaktballetjes, geroosterde kikkererwten en je favoriete gedroogde worst. Snijd en rol alles zelf. Dat scheelt!
3. Of ga voor soep met broodjes
Blijven je gasten eten? Maak dan zelf een grote pot soep. Hiermee kun je voor een paar cent per persoon klaar zijn. Serveer er broodjes bij en niemand gaat met honger naar huis. Ook een quiche kan lekker zijn als aanvulling, maar dat zal qua prijs niet veel verschil maken ten opzichte van broodjes. Het is vooral een kwestie van waar je zin in hebt en hoeveel moeite je wilt doen. Een andere lekkere en betaalbare optie, als je een eigen friteuse hebt, is een friettafel. Voor snacks hoef je niets bijzonders te doen, gewoon curryworsten en/of (kaas)kroketten.
4. Boodschappen voor je feestje: genoeg is genoeg
Meer is niet altijd beter. We zijn vaak bang dat we te weinig in huis hebben, wat eigenlijk altijd een onnodige zorg is. Vraag mensen om te laten weten of ze wel of niet komen. Nu je een idee hebt van het aantal gasten, kun je een inschatting maken. Hoeveel zouden ze maximaal eten? Neem ruim, zodat je niet tekort komt. Door een berekening te maken, voorkom je dat je uit angst om tekort te komen onnodig veel in je winkelmandje gooit, om het vervolgens misschien weg te moeten gooien. Dat is zowel slecht voor je portemonnee als voor het milieu.
5. Bereken hoeveel eten voor elk persoon
Natuurlijk is er een groot verschil in kosten wanneer je vijf of vijftig personen uitnodigt voor je verjaardag. Niet alleen de kosten, maar ook de manier waarop je je verjaardag viert, verschilt dan enorm. De tips die ik geef zijn gebaseerd op mijn eigen situatie, met een kleinere groep. Ook bij grote groepen kan het veel schelen om zelf aan de slag te gaan. Mijn moeder, zus en ik hebben alle hapjes voor het 50-jarig huwelijksfeest van mijn ouders zelf gemaakt. We hebben nergens op bezuinigd en hadden heerlijke hapjes, zelfs veel te veel, maar uiteindelijk waren we slechts een derde van de prijs kwijt die we aan een cateraar zouden hebben betaald. Het draait dan vooral om de keuze tussen gemak en kosten. Bij een kleine verjaardag kun je vooral veel besparen door het oud Vlaamse gezegde in gedachten te houden: ‘Doe maar normaal, dat is al zot genoeg’.