Wil je minder geld uitgeven aan kleding, maar er toch altijd goed gestyled uitzien? Dan ontdek je hier hoe je een capsule wardrobe samenstelt.
Ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat kleding vrij duur is. Uiteraard kost een hemdje bij Zara zo goed als niets vergeleken met een exemplaar van een dure designer. Maar toch is een hemdje bij Zara ook nog een aanzienlijk bedrag. Zeker als je bekijkt welke hap dat kledingstuk uit je wekelijkse budget neemt. En dat terwijl je waarschijnlijk al vijf hemden in je kast hebt hangen.
Dat kan anders
Resultaat: een volle kledingkast met allerlei kledingstukken die je eigenlijk maar zelden draagt. Klinkt dit als een herkenbaar probleem? Dan is het tijd om te overwegen om een capsule wardrobe samen te stellen. Voor wie geen idee heeft waar het over gaat: een capsule wardrobe is een overzichtelijke kledingkast met daarin 33 items die stuk voor stuk goed met elkaar te combineren zijn. Zo kun je met gemak meer dan 75 outfits maken. Extra items zijn niet meer nodig. En dus voorkom je dat je onnodig geld uitgeeft aan je garderobe. Bovendien heb je op deze manier altijd een opgeruimde kleerkast. En je bent natuurlijk minder tijd kwijt aan het zoeken naar een goed matchende outfit, zonder dat het je de fun van het stylen afneemt. Met een beperkt aantal kledingstukken een verrassende outfit samenstellen dwingt je immers om creatief te zijn.
Klinkt goed? Dan leggen we je graag stap voor stap uit hoe je zo’n capsule wardrobe samenstelt.
Stap 1: ken je stijl
Het starten van een capsulegarderobe begint met het definiëren van je eigen stijl. Welk type kleding past bij jou? Wat vind je mooi? In welke kleding voel je je comfortabel? En welke kledingstukken heb je nodig, bijvoorbeeld voor je werk? Je kunt een moodboard maken met verschillende looks die jij leuk vindt. Dat hoeft niet uitgebreid te zijn; het gaat erom dat je een duidelijk beeld krijgt van welke kledingstukken je in je garderobe wilt opnemen. Ondergoed, sokken, sportkleding, pyjama’s en accessoires worden buiten beschouwing gelaten.
Stap 2: maak een lijst
Nu je je stijl hebt bepaald, bedenk je specifiek welke items je graag in je capsule wardrobe wilt opnemen. Begin met een schone lei en houd geen rekening met wat je al hebt. Dat komt later. Stel een lijst samen van je ideale garderobe. Als je bijvoorbeeld liever broeken draagt dan jurken, ben je niet verplicht om een jurk op te nemen in je capsule wardrobe. Het draait om wat jij wilt. Houd echter rekening met de beperking van 33 stuks. Een stuk meer of minder maakt niet uit, maar gebruik het als richtlijn om te voorkomen dat je opnieuw met een overvolle kast zit.
Vind je dat lastig? Dan raden we aan om de lijst te verdelen in drie onderdelen: basics, handige basisstukken en opvallende items. Basics zijn de fundering zoals een wit t-shirt en een jeansbroek. Handige basisstukken zijn bijvoorbeeld een zwarte blazer en een geklede broek. Opvallende items zijn bijvoorbeeld een feestelijke broek met print, een uitbundige trui of een sierlijke top.
Stap 3: tijd om op te ruimen
Nu is het tijd om je kleerkast aan te pakken. Laat alles eens goed door je handen gaan en overweeg bij elk kledingstuk of het deel moet uitmaken van je capsule wardrobe. Volgens de methode van Marie Kondo houd je daarbij een kledingstuk omhoog en vraag je jezelf af: ‘Brengt dit me vreugde?’ Nee? Weg ermee! Ja? Houden maar. Op deze manier kun je je kleding sorteren in vier stapels: behouden, verkopen, weggeven (of ruilen of doneren) en weggooien (of herstellen en terug op een andere stapel gooien).
Stap 4: stel de capsule wardrobe samen
Van de ‘houden’-stapel maak je nog een selectie op basis van bijvoorbeeld twee seizoenen, zoals lente en zomer of herfst en winter. Voor elk seizoen kies je 33 items. Natuurlijk mogen dat ook dezelfde items zijn. Het belangrijkste principe van een capsule wardrobe is dat alle kledingstukken gemakkelijk met elkaar te combineren zijn. Een typische selectie omvat bijvoorbeeld: twintig bovenkledingstukken (shirts, hemden, truien, vesten, jassen, jurken, tops), acht onderkledingstukken (broeken, rokken, leggings, shorts) en vijf paar schoenen.
Stap 5: vul aan
Na het opruimen en organiseren van je kast, bekijk je welke essentiële kledingstukken je nog mist die op je lijstje staan. Deze mag je wel kopen. Je hoeft ook niet meteen alle ontbrekende kledingstukken aan te schaffen. Je kunt ze op een verlanglijstje zetten en pas in huis halen wanneer je precies vindt wat je zoekt. Hiermee voorkom je dat je iets koopt waar je uiteindelijk niet tevreden mee bent en dat ongebruikt in je kast belandt.
Stap 6: neem afscheid van de rest
Alle kleding die niet in je capsulegarderobe past, kun je wegdoen. Dit geldt ook voor dat ene jurkje dat je hebt bewaard in de hoop dat je ooit vijf kilo zou afvallen. De kleding die je niet wilt houden, kun je verkopen via platforms zoals Vinted of Facebook Marketplace, of weggeven aan een goed doel of vrienden.