Zoek
Sluit dit zoekvak.

De verwarming één graad lager: hoeveel scheelt dat nu eigenlijk?

Draai de thermostaat een graadje lager. Het is wellicht de meest gehoorde tip om tijdens de koude maanden je energierekening te verlagen. Maar hoeveel bespaar je daar eigenlijk mee?

Het najaar betekent voor mij knusse, warme avonden in de zetel, warme chocolademelk en gezelligheid binnenshuis. Maar het betekent ook een stijging in ons energieverbruik. Vooral als het op verwarming aankomt. En dat is voor velen toch iets om op te letten, want ik heb, net als vier op de vijf gezinnen, een variabel energiecontract.

Een duur grapje

De prijzen zijn gelukkig (lang) niet zo hoog als vorig jaar, maar goedkoop is het allesbehalve. Afhankelijk van de door jou gekozen aanbieder en het tarief, ligt de energiekost voor aardgas momenteel rond de € 0,14 per kWh. De exacte prijs die je betaalt voor aardgas is terug te vinden op je energiefactuur (houd er rekening mee dat er nog zo’n 20% bovenop komt voor belastingen).

Op je energiefactuur staat je verbruik trouwens altijd uitgedrukt in kWh. Terwijl je gasmeter je verbruik meet in in m3. De gemeten gasvolumes worden dus omgezet van m3 in kWh. De reden hiervoor is dat er in België twee types aardgas bestaan: arm gas en rijk gas, afhankelijk van het gebied waar je woont. Dat heeft effect op het calorisch vermogen. Met andere woorden: deze omrekening van m3 naar kWh garandeert zo voor iedereen een eerlijke en nauwgezette factuur; je betaalt alleen voor de energie die je daadwerkelijk hebt gebruikt. 

Een nog goedkoper plan

Elk ongebruikt kilowattuur is dus een besparing. En vaak is de verwarming de belangrijkste bron van mogelijke besparingen. Vandaar dat we vaak de tip krijgen om die iets lager te zetten. Of nog beter: de verwarming helemaal niet aanzetten en jezelf induffelen met dekentjes, sokken, pantoffels en joggings. Dat is nog best gezellig ook.

De besparing

Maar oké, dat was de vraag niet. We willen weten: hoeveel scheelt het in je portefeuille om de verwarming slechts één graad lager te zetten? Volgens experts luidt de vuistregel bij een verwarming op gas dat één graadje lager gezet, een besparing van 7% op de verwarmingsfactuur oplevert. Wow!

Nog even de rekenmachine erbij

We laten er ook even een berekening op los. Natuurlijk hangt veel af van de grootte van je huis en het aantal mensen dat erin woont. Maar met de verwarming een graad minder bespaart een gemiddeld gezin zo’n 70m3 gas per jaar. Rekening houdend met de huidige energiekost voor aardgas van rond de € 0,14 per kWh, en 70m3 dat ongeveer overeen komt met 700 kWh, dan zou dat neerkomen op een besparing van € 96,04 per jaar. Dus zo’n € 8 per maand.

En die besparing wordt natuurlijk alleen maar groter wanneer je beslist de verwarming nog lager te zetten, of alleen de ruimtes te verwarmen waar je ook echt bent. In het geval van een gezinswoning kan je de besparing op je energiefactuur zo makkelijk verdriedubbelen.

Voorkom warmteverlies

Natuurlijk helpt het ook om warmteverlies tot een minimum te beperken. Een goede isolatie is hierbij de eerste stap. Dit klinkt als een dure ingreep, maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk. Als je bijvoorbeeld merkt dat er warme lucht ontsnapt via de brievenbus, overweeg dan een ander exemplaar dat de tocht tegenhoudt. Tocht het door de kieren onder de deur? Je kunt hiervoor speciale tochtstoppers kopen voor een paar euro. Profiteer bovendien van de zonnige dagen door het zonlicht binnen te laten. Dit vormt een aangename, natuurlijke warmtebron. Schijnt de zon niet? Houd dan vooral de gordijnen dicht. En indien je radiatoren hebt, kan het gebruik van radiatorfolie eveneens warmteverlies voorkomen. Ziezo!

Met een paar kleine aanpassingen kun jij al tientjes en misschien wel honderden euro’s besparen op je energierekening. Dus, ga ervoor!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!