Onderhandelen is niet iets dat je enkel op een buitenlandse vakantie doet. Het kan ook gewoon in België. Daarom geven wij je enkele handige tips over hoe je dat aanpakt. Je kan er immers heel wat geld mee besparen.
In ons eigen Belgenlandje wordt er heel wat onderhandeld en afgedingd. Daphne deed het laatst nog bij een eettafel. Wij geven je vijf tips die goed van pas kunnen komen wanneer je aan het onderhandelen bent voor een betere prijs. Of je nu bij Vanden Borre of bij een marktkraampje staat.
Research op voorhand
Zorg ervoor dat je weet wat je wilt kopen en hoeveel je bereid bent te betalen. Ga voor een redelijke prijs, die je kan bepalen door bijvoorbeeld op vergelijkingswebsites te surfen.
Neem de tijd
Laat je voldoende informeren en stel veel vragen. Zo schep je op een korte tijd een band met de verkoper. Hij/zij zal op die manier aan het einde van je bezoek meer geneigd zijn met je te onderhandelen, omdat-ie veel tijd in jou en je mogelijke aankoop heeft gestoken.
Laat marge om te onderhandelen
Als jij hoopt om 10% korting te krijgen, ga je om iets meer moeten vragen. De verkoper moet namelijk het gevoel hebben dat-ie ook invloed heeft op de uiteindelijke prijs. Vraag je om 15% korting, dan zal de verkoper vermoedelijk een tegenvoorstel doen. Uiteindelijk kom je dan toch nog op de 10%, die je op initieel voor ogen had.
Stiltes werken
Stiltes leiden vaak tot meer resultaat dan woorden. Heeft de verkoper je een product laten zien? Herhaal de prijs dan eens en zeg voor de rest niets. Laat de verkoper de stilte maar opvullen. Doorgaans doet-ie dat met de woorden: “Daar zou eventueel nog wel iets van af kunnen”.
Denk niet alleen aan de prijs
Om een lagere prijs vragen is natuurlijk een optie. Maar daarnaast bestaan er nog heel wat andere voordelen. Bijvoorbeeld een gratis hoesje bij een gsm. Of een service abonnement bij een warmtepomp. Denk dus niet alleen aan de prijs, maar denk ook eens na over welke randvoorwaarden voordelig kunnen zijn voor jou.