Zoek
Sluit dit zoekvak.

Léa’s huis werd ruim €100.000 meer waard: “We hebben zelf het hele huis verbouwd”

Léa (29) en Olivier (28) kochten drie jaar geleden een huis in Lier. Voor € 190.000. Inmiddels is het huis € 315.000 waard. Maar daarvoor hebben ze wel zelf de handen uit de mouwen moeten steken.

Wauw, wat een stijging zeg in een paar jaar. Vertel, hoe kan dat?
Olivier: “We hebben het huis flink verbouwd en deden dat allemaal zelf. Dat is meteen ook de belangrijkste reden waarom het nu een pak meer waard is. We investeerden € 30.000 en een paar maanden van onze tijd in de woning. Er is niks door een externe firma gebeurd. Als we dat wel hadden gedaan, dan had ons dat waarschijnlijk nog € 40.000 meer gekost. Vorig jaar werd ons huis op € 315.000 geschat.”

Een paar maanden zelf verbouwen, kon dat zo maar met jullie baan?
Léa: “Ja, tijdens de coronacrisis kwamen onze jobs als leraren on hold te staan. Daardoor hadden we allebei twee maanden de tijd om dag-in-dag-uit aan het huis te werken. Hierdoor konden we veel geld besparen.”

Hebben jullie op materialen ook nog kunnen besparen?
Olivier: “Ik werk in de bouw, daardoor konden we veel materialen met korting aankopen. We hebben ook heel wat dingen goedkoper op de kop kunnen tikken. Ons Smeg-gasvuur heeft Léa bijvoorbeeld tweedehands gekocht voor € 500, normaal kost dat € 2.300. Onze keuken haalden we in Breda, omdat ze in Nederland bij Ikea goedkoper was. Veel rondkijken en prijzen vergelijken bespaarde ons een flinke duit.”

Jullie huis is ruim € 100.000 in waarde gestegen. Zijn er plannen om iets met deze stijging te doen, zoals het huis verkopen misschien?
Olivier: “Initieel plan is om de overwaarde te besteden in ons volgende pand. Het is altijd ons idee geweest om die meerwaarde neer te leggen om een sterkere lening aan te gaan en hierna naar een huis voor langere tijd te gaan.”
Léa vult aan: “Het is niet de bedoeling dat we dit nog drie keer gaan doen; een huis kopen, opknappen en verkopen. Als we nu nog een huis kopen, dan is het wel het plan om daar voor lange tijd te blijven wonen. Dat was niet de bedoeling met deze woning. Zelfs toen we die nog maar net gekocht hadden checkten we al elke dag Immoweb en Immoscoop om te kijken of er een leuk koopje te vinden was.”

eenderde meer waard

Heb je, naast renoveren, nog andere stappen ondernomen om de waarde van je huis te vergroten?
Olivier: “Het is belangrijk dat je de ruimte die je hebt zo goed mogelijk benut. We twijfelden er eerst aan om dit huis te kopen, omdat het een hele smalle woonkamer heeft. Dat kun je als een nadeel zien, maar je kunt het ook in je voordeel laten spelen. We maakten bijvoorbeeld de muren links en rechts wit en legden buiten een terras aan. Zo creëerden we toch een open gevoel en valt die smalle woonkamer een pak minder op. Langs buiten ziet de woning eruit als een simpel rijtjeshuis, maar aan de binnenkant maakten we ze heel open en licht.”

Jullie zijn zelf goede klussers. Hebben jullie tips voor anderen?
Olivier: “Kijk naar de EPC-waarde. En probeer in te schatten of je die op een gemakkelijke en correcte manier kunt verbeteren. Kom je een woning tegen met een vrij slechte EPC-waarde, maar zie je dat deze nog enkelglas heeft? Dan kan het plaatsen van nieuwe ramen al een enorm verschil maken. Heeft de woning al dubbelglas en alsnog een slechte EPC-waarde? Dan betekent dat meestal dat je de daken en muren moet gaan isoleren en openbreken. En dat kost veel geld.”
Léa vult aan: “Hou er ook rekening mee dat sommige kosten duurder kunnen uitvallen dan oorspronkelijk gedacht, en zet daar al een centje voor opzij. De prijzen van bouwmaterialen zijn nu bijvoorbeeld enorm gestegen. Die pech hadden wij gelukkig niet toen we verbouwden. Wees ook realistisch over wat je zelf kan, of laat je ondersteunen door een expert. Lang niet alles is zo simpel als het op het eerste zicht lijkt. Wij hebben het geluk dat Olivier in het vak zit, dat scheelt enorm.”

eenderde meer waard

En als je niet in het vak zit?
Olivier: “Dan moet je je heel bewust laten omringen door mensen die wel verstand van zaken hebben. Een vriend van ons is elektricien, een vak waar ik totaal niet in thuis ben. Hij heeft ons waardevolle tips gegeven over het licht in het huis. Wees je bewust van je sterktes en zwaktes, en laat je helpen waar nodig.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!