Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vakantiedagen opsparen: kan dat of raak ik ze kwijt?

Ben je je vakantiedagen aan het opsparen, omdat je misschien van plan bent om volgende zomer een grote reis te maken? Let dan wel even op dat je ze niet vooralsnog kwijtspeelt. Opgespaarde vakantiedagen overdragen gaat namelijk niet zomaar.

Volgens de vakantiereglementering moet je als werknemer je twintig (voor een voltijdse werknemer) wettelijke vakantiedagen opnemen binnen de twaalf maanden die volgen op het einde van het vakantiedienstjaar. De dagen die je verwierf in 2022, moet je dus opnemen tussen 1 januari en 31 december 2023. Doe je dat niet, ben je ze dus jammer genoeg kwijt. Meenemen naar het volgende jaar gaat niet. Dat is ook zo voor ADV-dagen (arbeidsduurverkorting). Tenzij je het natuurlijk anders met je werkgever hebt overlegd.

Er is een maar

Toch hoor je wel eens dat mensen vakantiedagen meenemen naar het jaar daarop. Heel wat werkgevers gunnen hun personeel namelijk extra vakantiedagen van het bedrijf bovenop het wettelijke minimum, denk aan anciënniteitsdagen, graadsdagen en politiek verlof. Voor zulke extralegale dagen geldt de wettelijke termijn niet. Die kunnen, als je werkgever dit toestaat, dus wel overgedragen worden.

En hoe zit het dan met vakantiegeld?

Stel je voor dat je als bediende je wettelijke vakantiedagen bewust niet opneemt met die grote reis voor ogen. Of omdat je in een goede workflow zit en het wel prima vindt zonder verlof? Dan kan het zomaar zijn dat je je vakantiecheque van de vakantiekas verliest. Je baas is dan namelijk niet meer verplicht om deze te geven. Natuurlijk kan het ook zijn dat hij of zij je harde werk beloont en deze alsnog geeft onder de vorm van een premie. Hier gaat het dus om het bewust niet opnemen van je vakantiedagen.

Neem je je vakantiedagen niet op, omdat het niet lukt door ziekte of omdat de werkdruk zó hoog is, dat er geen ruimte voor is (met andere woorden: je werk belemmert je ze op te nemen)? Dan moet je vakantiegeld gewoon uiterlijk 31 december op je rekening staan. Oh, en je baas loopt dan ook de kans om een flinke boete aan de broek te hebben.

Bij een arbeider zit dat anders: het geld dat je via de vakantiecheque ontvangt, is definitief verworven. Het maakt dus niet uit of je de vakantiedagen al dan niet opneemt. De vakantiekas zal met andere woorden het geld van de niet-opgenomen dagen niet terugvorderen van jou als arbeider.

Maak ze dus op

Knoop dus in je oren: neem je wettelijke dagen en ADV op dit jaar! Natuurlijk wel in overleg met je leidinggevende, want je mag de data niet zomaar zelf kiezen. Ze moeten eerst goedgekeurd worden voordat je je koffers pakt. Er geldt ook nog een volgorde die je best aanhoudt: vakantiedagen, vervangingsdagen voor feestdagen, ADV-dagen. Extralegale vakantiedagen die kunnen worden overgedragen, moeten altijd als laatste worden opgenomen. Vind je zo’n hele dag ertussenuit moeilijk om te plannen? Dan kun je ze vaak ook opnemen in halve dagen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!