Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rijk worden vanaf nul (euro)? Deze tips helpen jou op weg

Geld maakt geld, dat is wel geweten. Maar hoe kun je rijk worden, wanneer je nog niet veel geld op je rekening hebt staan? Renée geeft enkele tips die je helpen je vermogen op te bouwen vanaf nul euro.

Golddigger worden en trouwen met iemand met veel geld is een goede oplossing, maar in de praktijk misschien niet zo makkelijk. Daarnaast heb ik altijd geleerd hoe belangrijk het is om onafhankelijk te zijn en dat wil ik jou ook aanraden. Word gewoon zelf die rijke man of vrouw! Misschien ken je het verhaal van Cher wel, waarin ze vertelt dat haar moeder het een goed idee vond dat ze een relatie zou beginnen met een rijke vent? Waarop Cher antwoordde: “Mom, I ám a rich man”.

Enfin, je moet (en wilt hopelijk) dus zelf werken voor je centen. Bij deze mijn tips om snel kapitaal op te bouwen, starting from scratch.

Work smart, not harder

Geloof me, van enkel veel en hard werken, zal je nooit echt rijk worden. Ga in de plaats slim werken. Zorg dat je naast je vaste maandloon, ook nog andere inkomstenbronnen hebt. Ga bijvoorbeeld ondernemen, investeer of leer verkopen. Elke euro (behalve een buffer dan) die je verdient moet je meteen weer terug investeren in het verdienen van geld. Op die manier gaat je vermogen steeds verder toenemen. Onnodig veel sparen tegen 0% rente is letterlijk zonde van het geld, maar zorg dus wel voor die belangrijke buffer. Kies eerder voor beleggen of een andere manier van investeren, zodat je iets kan opbouwen dat groeit. Zeker nu de inflatie hoog is, is dat essentieel. Anders is je geld elk jaar minder waard. En dat wil je net voorkomen. 

Zekerheid bezorgt je geen rijkdom

Van werken in loondienst word je jammer genoeg niet snel rijk. Het is natuurlijk wel stabiel en biedt wat meer zekerheid, maar het is de langzaamste weg naar rijkdom. Je moet al CEO zijn bij een groot bedrijf om van een salaris in loondienst rijk te worden. Althans, als dit je enige broodwinning is. Als ondernemer daarentegen, zijn je kansen om rijk te worden een stuk groter. Daar zijn uiteraard wel risico’s aan verbonden, hou dat in gedachten. Ondernemen is bovendien iets dat bij je moet passen. Maar heb je een innovatief idee of een geweldige kwaliteit die binnen een eigen bedrijf tot zijn recht kan komen, go for it!

Investeren in jezelf

Blijf steeds nieuwe skills leren. Doe cursussen die jou meer waard maken en kijk YouTube-filmpjes, die jou op een snelle manier veel slimmer kunnen maken over een onderwerp dat jou interesseert. Investeer in jezelf, in tijd en geld, en maak jouw eigen kennis waardevol. Dit werkt zowel voor ondernemers als mensen die in loondienst werken. Het is nu eenmaal zo dat je met meer kennis en skills zelf waardevoller wordt, waardoor je omzet stijgt. Of je loon, als je om een loonsverhoging vraagt bij je baas.

Verleg je grenzen

Als je iets wilt bereiken, moet je uit je comfortzone durven stappen. Je zult dingen moeten doen die je initieel niet durfde of die onhaalbaar leken. Enkel op die manier kun je snel nieuwe dingen leren en vermogen opbouwen. Koop een huis op een plek die nu nog niet populair is, maar waar je de prijzen de volgende jaren omhoog ziet gaan. Begin een bedrijf waar niemand in gelooft, maar jij met 110% voor durft te gaan staan. Verleg je grenzen. Bij succes is de voldoening en beloning zoveel groter bij iemand die zijn of haar nek heeft durven uitsteken dan bij iemand die altijd blijft doen wat hij of zij altijd al deed.

Zorg dat je alles geeft

Je wordt niet van de ene op de andere dag rijk. Je moet een duidelijk plan hebben voor op lange termijn. Veel mensen gaan gewoon maar aan het werk en hopen zoveel mogelijk geld op hun spaarboekje te zetten. Maar heb je er wel eens goed over nagedacht hoe je echt veel meer geld kunt verdienen? Heb je wel eens echt een plan gemaakt? Bijvoorbeeld van het geld dat je al hebt. Hoe maak je daar meer geld van? Er zijn helaas te weinig mensen die op deze manier denken. Hup, begin dus aan dat plan! Met een lekker glas wijn of een kop thee erbij natuurlijk.

Leef onder je stand

Je inkomen gaat hopelijk verhogen, maar je uitgaven mogen dat niet. Het is vaak zo dat mensen die meer gaan verdienen, ook meer gaan uitgeven. Dit wordt de leefstijlinflatie genoemd, wat je echt moet voorkomen. Je gaat dat extra geld waarschijnlijk besteden aan dingen die je niet nodig hebt. Dus leef onder je stand, in plaats van erboven. Er zijn genoeg rijkelui, die extra snel rijk zijn geworden doordat ze goed vasthielden aan hun oude, meer bescheiden uitgavepatroon. En er zijn ook genoeg mensen, die ondanks een goed inkomen, nooit rijker werden, omdat hun uitgaven even snel meegroeiden. Het is dus belangrijk om naast je inkomsten, je uitgaven ook goed onder controle te houden.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!