Zoek
Sluit dit zoekvak.

Auto verkopen? Met deze tips krijg je een goede prijs

Als je beslist om je auto te verkopen, dan wil je natuurlijk de beste deal. In een aantal stappen leggen we jou de do’s en don’ts uit van het hele verkoopproces.

Ik geef toe dat ik mijn auto nog nooit aan een particulier heb verkocht. Wel aan een dealer, die dan op zijn beurt een auto aan mij verkocht. Inruilen dus. Ik passeerde tijdens het proces heel wat verschillende garages, aangezien de prijs die ik voor mijn oude auto kreeg enorm varieerde. Soms liep het verschil op tot wel € 1.000.

Zo pak je het slim aan

Het is best de moeite waard om even wat tijd te besteden aan het hele verkoopproces. In dit artikel deel ik tips die jou helpen je auto voor een zo goed mogelijke prijs te verkopen. Zorg dat je auto volledig in orde is. Je kunt ervoor kiezen om je auto te laten nakijken door een monteur, zodat je stevig in je schoenen staat met een rapport in je handen.

Bestudeer de markt
Vergelijk verschillende sites zoals Gocar.be en Cardoen.be. Bestudeer welk bedrag mensen voor dezelfde auto vragen, want op die manier kan je het best je prijs bepalen. Neem ook zeker een kijkje op Wijkopenautos.be of Ikwilvanmijnautoaf.be, maar let hier goed op want deze sites bieden meestal een lagere prijs dan jij ervoor kunt krijgen van een particulier.

Leg de prijs vast
Begin met een prijs die aan de hogere kant is, zodat er ruimte is om te zakken. Mensen onderhandelen graag en vinden het fijn als er iets van de prijs af kan. Denk ook na over de minimumprijs.
Verzamel alle documenten. Aankoopbonnen, reparaties, keuringen.

Poets je auto grondig|
Vanbinnen én buiten. Zorg dat-ie straalt als nooit tevoren. Als een mogelijke koper je oogverblindende auto ziet, moet hij of zij denken: die auto moet ik hebben!

Schrijf een aantrekkelijke verkooptekst
Focus op alles wat de auto interessant maakt, de pluspunten. Vertel bijvoorbeeld ook dat alle papieren in orde zijn, of dat de auto in de garage staat.

Spread the word
Deel je advertentie op sites als GoCar, 2dehands. Ook kan je je eigen social media gebruiken, want wie weet bevindt de toekomstige koper zich wel tussen jouw volgers. Die zullen je immers sneller vertrouwen.

Haal er iemand met verstand van auto’s bij
Als je het toch een beetje lastig of spannend vindt om een auto te verkopen, vraag er dan iemand bij die jou kan ondersteunen. En ja, een vlotte babbel is zeker mooi meegenomen. Een oom, collega, vriend, vriendin, vader, moeder, aan wie je nu ook maar denkt.

Houd voet bij stuk
Sta sterk in je schoenen tijdens de onderhandeling. Je weet wat je auto waard is en wat je bodemprijs is, hou daaraan vast.

Seal the deal
Hoe wil je het bedrag ontvangen? Hou je hoofd erbij en luister naar je buikgevoel. Wacht met het overhandigen van de papieren tot de koop volledig rond is.

Schrap de nummerplaat op tijd
Zorg dat je alles tot in de puntjes geregeld hebt. Wanneer de auto verkocht is, moet je de nummerplaat schrappen. Het schrappen van een nummerplaat kan tegenwoordig gewoon bij een postkantoor of een Bpost-punt in plaats van bij de DIV. Doe dit zeker, want alleen zo kun je je verzekeringscontract opzeggen en hoef je geen verkeers­belasting te blijven betalen. Het feit dat de auto intussen verkocht is, doet er dus niet toe. En doe het op tijd, want je hoeft voor de maand van de schrapping zelf al niets meer te betalen. Het scheelt dus geld als je de nummerplaat terugstuurt voor het einde van de maand in plaats van bij het begin van de volgende maand.

Wees eerlijk en alert

Laten we vooral uitgaan van het goede van de mens, maar het is jammer genoeg een feit dat er ook oplichters bestaan. Dat vind ik persoonlijk een groot nadeel aan een product online verkopen. Zeker wanneer het gaat over een item waar heel wat geld mee gemoeid is. Dus: als je ook maar een beetje het gevoel hebt dat iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Luister naar je buikgevoel. Negen van de tien keer klopt dat.

En keer de rollen ook eens om: als koper zou je ook een goede koop willen doen. Laat weten als er bepaalde defecten aan de wagen zijn. Natuurlijk wil jij lekker cashen, maar het is wel de bedoeling dat je transparant bent naar de koper. Je wilt natuurlijk ook geen miserie achteraf.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!