Zoek
Sluit dit zoekvak.

“Zo regelde ik de beste woonlening voor mijn droomappartement”

Daphne vond haar droomappartement in Antwerpen. Nu nog een woonkrediet. Ze ging bij verschillende banken en financiële instellingen langs om het beste aanbod voor zichzelf te regelen. En dat pakte ze slim aan.

Toegegeven: de hypotheekrente voor een woonlening staat momenteel niet op het meest gunstige percentage. In januari sloot ik mijn woonlening af met een vaste rentevoet van 3,08%, waar mensen in mijn omgeving twee jaar geleden nog rond de 1% zaten. Het is zeker nog niet zo hoog als enkele jaren geleden. Gelukkig maar!

Hoe dan ook, een hogere rente, betekent vaak dat de woningprijzen zich ertoe lenen om af te bieden, of dat de prijzen zelf al zakken door minder vraag. Ik maakte me dan ook niet druk over de hoogte van de rente, omdat ik zelf € 25.000 onder de vraagprijs kon bieden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik een zo laag mogelijke lening wilde afsluiten. Hoe je het ook draait of keert, het blijft een financiële verbintenis voor – in mijn geval – 25 jaar.

Welke bank is het voordeligst?

Een eenduidig antwoord bij welke bank de rente het laagst is, is er niet. Mensen in mijn omgeving vertelden waar zij de beste lening kregen, en beweerden daarom dat ik “daar echt heen moest gaan”. Maar dat is niet per definitie zo. Dat zij een lage rentevoet kregen, betekent niet dat dat voor mij ook het geval zou zijn.

Hoewel banken een basistarief hanteren, geven ze meestal kortingen in hun kantoren. Bijvoorbeeld als je al een relatie met de bank hebt, afhankelijk van je gezins- en financiële situatie en of ze op dat moment een promotie beschikbaar hebben. Vooral die relatie bij de bank vond ik opvallend: er werd steeds gevraagd of ik zelf al aangesloten was bij de bank, en indien niet, of een van mijn ouders of grootouders dat wel was. Dat was slechts een kwestie van het vakje aanvinken om een extra korting te kunnen toekennen.

Een rondje langs de banken

Ik had een hele lijst met banken en financiële instellingen om afspraken mee te maken. De eerste bank die ik bezocht, bezocht ik nog voordat ik een appartement had gevonden. Ik had een woning op het oog – die het achteraf ook is geworden – maar ik had nog geen idee van de exacte lening die ik zou gaan afsluiten. Ik wist zelfs nog niet eens hoeveel inleg ik zou doen. Enfin, met een idee van wat het bedrag ongeveer zou gaan worden, was ik benieuwd naar het proces en aan hoeveel procent ik zou kunnen lenen. De bank vertelde me dat de rente 3,11% was over een bedrag van € 233.000.

Rentevoet verlopen

Nu ik een idee had, begon ik te bieden op het appartement. Met een lagere woningprijs en een verhoogde inleg, hoefde ik ‘nog maar’ € 187.000 te lenen. De woonlening die mij eerder werd aangeboden, gold daarom niet meer. Ik ging na twee weken terug naar dezelfde bank, maar kreeg nu een vaste rentevoet van 3,26% voorgeschoteld. Ondertussen schoten de rentes op de markt omhoog en was er plots wel haast bij. Het was nu de boodschap om zo snel mogelijk bij de banken langs te gaan om hun rentes te vergelijken.

Een leugentje om bestwil

Ik was me ervan bewust dat de cijfers slechts het starttarief weergeven, waarover ik kon onderhandelen. Het is belangrijk om niet alleen te focussen op de goedkoopste optie, maar ook naar de voorwaarden te kijken. Ik plande de afspraken zo dicht mogelijk bij elkaar, zodat ik de aanbiedingen van de banken optimaal kon vergelijken. Veel lager kon ik de rente alleen nog niet vinden. Ik kreeg voorstellen van onder meer 3,37%, 3,54% en zelfs 4,7%!

Bij één bank vroegen ze naar m’n laagste aanbod, waarna ik het eerdere aanbod van 3,11% opstuurde. Dat deze niet meer geldig was, zei ik er maar even niet bij. De adviseur wilde er graag onder, en na een afspraak en wat heen-en-weer kreeg ik een aanbod van 3,08%. Check, ik had mijn lening gevonden.

Mijn laatste tips

Wat ook meespeelde met de keuze voor de bank, waren de goede voorwaarden voor een schuldsaldoverzekering en een hypotheek inschrijving/mandaat van 20%/80%. Naast de rente zijn er namelijk vaak andere kosten verbonden aan een lening, zoals administratieve kosten, schattingskosten, dossierkosten, enzovoort. Let hier dus goed op bij het vergelijken van leningen, omdat deze kosten invloed kunnen hebben op de uiteindelijke kostprijs van de lening.

En wees dus zeker niet bang om banken tegen elkaar uit te spelen – dat is nu eenmaal hoe het gaat in ons land. Het is mogelijk dat ze bereid zijn om betere voorwaarden te bieden om je als klant binnen te halen. Wees voorbereid om jezelf als een aantrekkelijke klant te presenteren, bijvoorbeeld door een goed kredietverleden te tonen en altijd aan te geven dat je andere banken overweegt. Breng dan ook steeds de voorstellen van de andere banken mee. Als een bepaalde bank niet kan concurreren, zullen ze dit snel aangeven om tijd te besparen. En anders moet je zelf kiezen om er niet teveel energie aan te verspillen in de eerste ronde.

Start ook zeker een tweede ronde, nadat je een paar banken hebt geselecteerd na het zorgvuldig afwegen. Neem de beste voorstellen mee en wees dan open over de andere opties die je ondertussen hebt. Als je merkt dat een paar banken heel dicht bij elkaar zitten dan is het tijd om de knoop door te hakken. Succes!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!