Welke soorten belastingen zijn er in België?

Eerlijk, echt enthousiast worden we niet als het over het onderwerp belastingen gaat. Toch krijgen we er allemaal mee te maken. En dan is het handig om te weten welke soorten belastingen er in België zijn. We zetten de meest voorkomende voor je op een rij.

Of je nu een werknemer, arbeider, ondernemer of iets anders bent, er zijn verschillende soorten belastingen waarmee je te maken krijgt. En omdat voor velen de laatste economie-lessen op het middelbaar waarschijnlijk wel erg lang geleden zijn, geven we een bondige opfrisser. Of wist jij alles hieronder nog?

Inkomstenbelasting

Dit is de bekendste belasting in België. Het is eigenlijk heel simpel: je betaalt belasting op het geld dat je verdient. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Je moet elk jaar een formulier indienen ( meestal ergens in juni of juli), waarop je onder meer aangeeft hoeveel je hebt verdiend. Dat heet de belastingaangifte. Moet je belasting betalen? Dan kun je dat ook in termijnen doen.

Registratierechten

Registratierechten zijn belastingen die je moet betalen als je een stukje onroerend goed, zoals een huis, koopt. Hoeveel je betaalt, hangt af van waar het onroerend goed zich bevindt. Op de aankoop van je enige eigen woning betaal je in Vlaanderen in principe 3% registratierechten, op je tweede woning gaat dat al naar 12%.

Btw

De btw, oftewel de belasting toegevoegde waarde, ken je ongetwijfeld. Dit is een belasting die wordt toegevoegd aan de prijs van bijna alles wat je koopt. Het standaardtarief is 21%, maar sommige dingen, zoals eten en boeken, hebben lagere tarieven van 6% en 12%. Bedrijven betalen deze belasting aan de overheid, en als consument betaal je het doorgaans al bij de prijs in.

Schenkbelasting

Stel je voor dat je iemand iets waardevols wilt geven, zoals geld, juwelen of een huis, terwijl je nog leeft. Dat heet een schenking. En ja, ook dat is belastbaar. Het is wel afhankelijk van wat je schenkt en aan wie. De regels en belastingtarieven variëren per gewest in België. Met andere woorden, afhankelijk van waar je woont, kunnen de regels en kosten anders zijn. Bankgiften zijn niet onderworpen aan schenkbelasting, maar bij overlijden binnen de drie jaar is het geschonken bedrag wel mee onderworpen aan de erfbelasting.

Successierechten

Successierechten zijn de belastingen die erfgenamen betalen op nalatenschappen. Hoeveel belasting je moet betalen, hangt af van hoe je met de overledene verbonden bent en waar je woont in België. Als je dichter bij de overledene staat, zoals een kind, betaal je meestal minder belasting. Als je wat verder verwijderd bent, zoals een ver familielid of vriend, kan de belasting hoger zijn. Successierechten lijken ingewikkeld, maar ze worden gebruikt om de erfenis eerlijk te verdelen en om de financiële zaken van de overledene af te handelen. Het is een manier om ervoor te zorgen dat alles netjes wordt geregeld na het overlijden.

Wegenbelasting

Hoewel de kwaliteit van de openbare wegen in België – en dat drukken we zacht uit – niet om over naar huis te schrijven is, betalen we er vrij veel belasting voor. En ook typisch in België: de regels daarvoor zijn verschillend in de gewesten. In Vlaanderen wordt de wegenbelasting berekend op basis van onder meer het vermogen van het voertuig, het brandstoftype en de ecologische prestaties. In het Waals Gewest op onder meer cilinderinhoud, brandstoftype en milieukenmerken, en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op basis van de motorinhoud van het voertuig, en afhankelijk van het soort brandstof dat wordt gebruikt.

Vennootschapsbelasting

Dit is een belasting die bedrijven betalen over de winst die ze maken. Het standaardtarief is 25%, maar kleine bedrijven betalen soms minder belasting.

Onroerende voorheffing

Dit is een jaarlijkse belasting op onroerend goed, zoals huizen en grond. Hoeveel je betaalt, hangt opnieuw af van waar je eigendom zich bevindt. Deze belasting wordt door gemeenten geïnd en helpt hen om lokale diensten te financieren.

Roerende voorheffing

Roerende voorheffing is een belasting die wordt ingehouden op inkomsten uit kapitaal, zoals dividenden en rente op spaargeld. Het tarief is meestal 30%, maar het kan variëren afhankelijk van je situatie.

Sociale zekerheidsbijdragen

Dit is een soort financiële spaarpot waaraan zowel werknemers als werkgevers bijdragen. Het geld wordt gebruikt om sociale uitkeringen, gezondheidszorg en andere sociale diensten van te betalen.

Zoals je ziet zijn er heel wat soorten belastingen in België. En we hebben ze nog niet eens allemaal benoemd. Hierboven staan de meest voorkomende. Lees je altijd goed in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!