Samenwonen. Romantisch toch? In principe wel, maar het is vaak ook een hoop financieel geregel. Zo wil Daphne gaan samenwonen met haar vriend, in haar gekochte appartement. Dan rijst de vraag: welk bedrag is eerlijk voor haar vriend om bij te dragen aan de hypotheekkosten?
Twee maanden geleden tekende ik bij de notaris voor mijn eerste eigen appartement. Mijn vriend – die al een appartement op zijn naam heeft staan – was betrokken bij het hele proces. Niet alleen bezocht hij alle huizen en vervolgens de banken met mij, we fantaseerden ook over de wijnkoelkast die in de keuken geïnstalleerd werd, welke kussens er bij mijn nieuwe zetel zouden passen en – onvermijdelijk – over hoe hij uiteindelijk bij mij zou intrekken. Want hoewel hij een mooi appartement heeft, is het wel de bedoeling dat we uiteindelijk in mijn appartement gaan wonen. Mijn appartement telt immers een extra slaapkamer. Extra plus: omdat hij al meer dan drie jaar in zijn appartement woont, zal hij ook geen extra registratierechten meer hoeven te betalen wanneer hij er vertrekt.
Moeite met bedrag bepalen
Terwijl vriendinnen die samenwonen met hun partner me vertellen over hun romantische avonden op de bank met rode wijn en brie, gaat het er bij ons momenteel net iets anders aantoe. Wij hebben namelijk regelmatig een discussie over het financiële aspect van dat samenwonen. Met de huidige hoge woningprijzen is niet geheel onbegrijpelijk dat ik mijn vriend terloops al eens heb gevraagd hoeveel hij van plan is bij te leggen wanneer we eenmaal samenwonen. Dat het minder dan de helft van de hypotheek zal zijn, daar zijn we het al over eens. Maar welk bedrag dan?
Allereerst is het goed om weten dat mijn vriend zijn appartement in de toekomst met winst kan verhuren, waardoor het zichzelf zal afbetalen. Ik verdien dan weer meer én de aflossing zal uiteindelijk ook gewoon op mijn naam gespaard worden. We hebben dus allebei onze redenen om een bepaald bedrag in gedachten te hebben, met bijhorende argumenten. Na alweer een discussie hierover schuiven we het onderwerp vaak gewoon terzijde, onder het mom van ‘we zien wel’.
De kosten door twee delen?
Maar de knoop moet uiteindelijk wel doorgehakt worden natuurlijk. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze discussie ons ooit zal tegenhouden om samen te wonen. Daarom ging ik hierover in gesprek met een expert. Die vertelde me dat de meeste stellen het niet zo eerlijk vinden om een hypotheek zomaar door twee te delen. Vaak betaalt de hypotheekhouder iets meer. Tweederde of zelfs wat meer, bijvoorbeeld. De vaste lasten worden doorgaans wel doormidden gedeeld.
Appels met peren vergelijken
Om geschillen in de toekomst te vermijden, is open communicatie over financiële zaken natuurlijk key. De beste oplossing zou natuurlijk zijn om gewoon een bedrag te vinden waarin we ons allebei kunnen vinden. Want hoe je ’t ook draait of keert: de argumenten die we op dit moment tegenover elkaar zetten, voelen soms als als appels met peren vergelijken. Het lijkt me dus geen slecht idee om net zoals die vriendinnen te kiezen voor een gezellige avond op de bank, met een wijntje uit de nieuwe wijnkoelkast. Wedden dat we onze argumenten dan vast wat sneller kunnen loslaten en als koppel een bedrag zullen vinden waarbij we ons allebei goed voelen?!