Webshop beginnen? Met deze tips neem je een vliegende start

Denk je eraan om een webshop te beginnen? We geven je tien tips om het goed aan te pakken. Waar wacht je nog op?

Wanneer je een webshop start, kan je onderscheid maken tussen twee soorten producten: offline en online producten. Offline producten zijn tastbare items die via de post moeten worden verzonden, zoals voedsel, hobbybenodigdheden of meubels. Online producten kunnen bijvoorbeeld digitale cursussen zijn of e-books. Of online coaching. Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt er je eigen webshop mee beginnen. Maar hoe begin je? Hier zijn tien tips die wij zouden geven aan iedereen die wil beginnen verkopen via het internet.

1. Begin gewoon

Dit is een van mijn belangrijkste tips. Niet te veel praten, gewoon beginnen. Als ik een euro zou krijgen voor iedereen die me ooit vertelde dat ze ‘iets online willen doen’, zou ik nu kunnen stoppen met werken. Je hoeft niet alles van tevoren te weten. En het hoeft niet meteen perfect te zijn. Je leert gaandeweg, dat is echt zo. Je bent nooit uitgeleerd. Dus claim gewoon die website en ga aan de slag.

2. Zorg dat je zelf je website begrijpt

Je kan natuurlijk meteen veel geld uitgeven aan een fancy website en webshop, maar dat zou niet mijn advies zijn. Zodra je echt begint, kom je veel dingen tegen die je wilt veranderen. Dan is die dure website zonde van het geld geweest. Het is beter om te beginnen met iets dat je zelf kunt aanpassen en begrijpen, zodat je zelf wijzigingen kunt aanbrengen wanneer dat nodig is. Als je steeds de hulp van een webbouwer moet inschakelen, wordt het een dure grap.

3. Verdiep je in verschillende platformen

Bijvoorbeeld Shopify. Met dit platform kan je snel en gemakkelijk je eigen webshop beginnen, zonder al te hoge kosten en veel technische kennis. Het zelf bouwen van een webshop vereist veel kennis en tijd, en dat heeft niet iedereen.

4. Zorg voor verkeer

Als niemand je kan vinden, zullen ze ook niets van je kopen. Toen wij begonnen met PorteRenee.nl, de Nederlandse tak van PorteRenee, waren we alleen maar bezig met het schrijven van artikelen. Later kwam daar de webshop bij, waardoor we meteen al bezoekers hadden. Veel mensen beginnen echter eerst met een webshop en hebben dan geen bezoekers. Adverteren is een optie, maar dat kan veel geld kosten. Kijk ook naar gratis manieren om publiek te trekken. Voor een webshop kunnen bijvoorbeeld Pinterest en Instagram heel goed werken. Maak mooie foto’s en interessante content, en je zult merken dat mensen je weten te vinden.

5. Wees persoonlijk

Het is aangenaam om iets te kopen van een persoon. Om het verhaal erachter te lezen, te horen en te zien. Dus verberg jezelf niet, maar laat jezelf zien.

6. Blijf leren

Met je eigen zaak ben je nooit uitgeleerd. Als je niet meer leest over innovatie, als je geen podcasts meer beluistert, trends volgt of webinars bijwoont over hoe je beter kunt worden in sociale media, dan kan je beter stoppen. Je moet elke dag blijven leren. Wees nieuwsgierig en ambitieus. Geef jezelf de tijd, maar probeer elke keer een beetje beter te worden in alles wat je doet. Dit kan je alleen volhouden als je het echt leuk vindt, dus zorg ervoor dat je een webshop begint in iets waar je van houdt.

7. Let op je kosten

Het is verleidelijk om meteen allerlei kosten te maken. Luxe verpakkingen, gedrukte kaartjes erbij, adverteren. Let hiermee op wanneer je net begint. Je hebt nog veel te leren, neem daar de tijd voor. Je voelt vanzelf wanneer het tijd is om een professionaliseringsslag te maken. Blijf wel rekenen of het haalbaar is.

8. Durf uit te besteden

Wees ook niet bang om er andere mensen bij te betrekken. Jij moet doen waar je het beste in bent. Zodra je merkt dat je daarin tekortschiet vanwege te veel andere zaken op je bord, moet je erover nadenken om werk uit te besteden via bijvoorbeeld freelancers. Hierbij geldt opnieuw: blijf rekenen. Kan ik dit betalen? Niet alleen deze maand, maar ook alle komende maanden.

9. Hergebruik!

Verstuur bijvoorbeeld bestellingen in gebruikte kartonnen dozen. Dit is zeer milieuvriendelijk en bespaart veel geld. Vraag eens rond bij familie en vrienden of misschien zelfs bij bedrijven in de buurt. Wie weet hebben ze dozen waar ze vanaf moeten. Je kunt van deze bespaarmethode zelfs een unique selling point maken. Vermeld op je website: “Je bestelling wordt duurzaam verpakt in hergebruikte verpakkingen”. Dat is toch goed en positief?

10. Hanteer een eerlijke prijs

Je hoeft niet altijd de goedkoopste te zijn om succes te hebben. Als je mooie, bijzondere producten verkoopt, ben je niet één-op-één vergelijkbaar met andere webshops. Er zijn niet nog tien andere winkels die precies hetzelfde verkopen. Voor een uniek product willen mensen best een eerlijke prijs betalen. Duik dus niet direct naar het punt waarop je er bijna niets aan overhoudt bij het bepalen van je prijzen.

Tot slot: houd vol. Een webshop is geen manier om snel rijk te worden. Je kunt er wel goed geld mee verdienen, maar het vergt ook hard werken. Wees realistisch voordat je eraan begint en laat je niet gek maken door alle verhalen online over mensen die van de ene op de andere dag miljonair werden door goedkope spullen uit China te verkopen. Doe het op jouw manier. Blijf volhouden en je leert al doende.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!