Leen je jouw wagen vaak uit? Of rijd je regelmatig rond met de wagen van een bekende? Dan vraag je je misschien af hoe dat met de verzekering zit. Wij zochten het voor je uit.
Ben je te gast op een feestje dat net iets te gezellig was en dronk je een glaasje teveel? Dan weet je natuurlijk beter dan zelf achter het stuur te kruipen en laat je iemand die wél nog nuchter is rijden. Of misschien ben jij die avond wel BOB en breng je iedereen naar huis met de wagen van een vriend(in). Maar hoe zit het dan met de verzekering?
Scenario 1: de wagen uitlenen aan een bekende
Als je jouw wagen uitleent aan een bekende, blijft je huidige autoverzekering gewoon geldig. Op voorwaarde dat die persoon een geldig rijbewijs heeft natuurlijk. Maar dat spreekt voor zich. Als je af en toe je auto uitleent, hoef je dit niet te melden aan je verzekeraar.
De hoofdbestuurder van een wagen is de persoon die het vaakst met die auto rijdt. Een ‘occasionele bestuurder’ is iemand die de wagen minder dan drie keer per maand bestuurt. Als je je auto regelmatig uitleent, bijvoorbeeld aan een familielid, is het verstandig om je verzekeraar hiervan op de hoogte te brengen. Dit heeft als voordeel dat de persoon in kwestie later de eigen schadevrije jaren kan aantonen bij het aangaan van een eigen verzekering. Het enige probleem: die persoon moet ook op hetzelfde adres als jij gedomicilieerd zijn. Dat is meestal niet het geval bij een oom of tante.
Ongeval?
Indien de persoon aan wie je de auto uitleent een ongeval veroorzaakt, is hij of zij gedekt door jouw autoverzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid (BA). Als je een omniumverzekering hebt, zal ook de eigen schade vergoed worden (tenzij de bestuurder met opzet het ongeval heeft veroorzaakt). Heb je geen omniumverzekering? Dan maak je dus best op voorhand duidelijke afspraken met de bestuurder voor het geval er toch iets mis zou lopen. Veroorzaakt de persoon die met jouw wagen rijdt een ongeval? Dan zal jouw bonus-malus stijgen, zelfs als jij niet degene was die reed. Of je nu wel of niet mee in de wagen zit, maakt daarbij ook geen verschil.
Scenario 2: jij leent de wagen van een bekende
Als je een geldig rijbewijs hebt en toestemming hebt gekregen van de eigenaar van de wagen, mag je ermee rijden. Zorg er altijd voor dat de eigenaar van de auto een geldige groene kaart en minstens een BA-autoverzekering heeft. Een groene kaart is een geldig, officieel, internationaal verzekeringsbewijs dat aantoont dat een voertuig verzekerd is. Indien je dus regelmatig met de auto rijdt, zal de bestuurder dit zoals hierboven beschreven moeten doorgeven aan de verzekering.
Ongeval?
Heb je een ongeval veroorzaakt met de geleende wagen? Dan vergoedt de BA-autoverzekering van de eigenaar van de auto de schade aan de tegenpartij. Als de eigenaar ook een omniumverzekering heeft, wordt de eigen schade ook vergoed. Indien dit niet het geval is, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten, tenzij je op voorhand met de eigenaar van de wagen hebt afgesproken dat hij of zij daar verantwoordelijk voor is.
Dus, je kunt jouw wagen uitlenen of lenen, maar zorg dan wel dat je alles goed geregeld hebt en samen afspraken hebt gemaakt.