Zoek
Sluit dit zoekvak.

Heb je een vennootschap? Dan kun je deze verrassende kosten inbrengen (zelfs die van je hond)

De kost van je hond volledig laten betalen door je vennootschap? Het kan in België! En zo zijn er nog een aantal kosten waarvan je misschien niet wist dat je ze kon aftrekken.

Laatst hoorde ik van een vriend, zelfstandige met een vennootschap, dat hij zijn hond opgeeft als beroepskost. Interessant! Wat blijkt? Als je minimaal 30% van je huis beroepsmatig gebruikt, waar misschien dure materialen staan zoals laptops en toestellen, dan kan je eenzelfde percentage van de kosten van je hond (30% in dit geval) aftrekken als beroepskost als de hond helpt met het beveiligen van die ruimtes tegen inbrekers.

Zo kost Rex ineens een stuk minder

Dat geldt dus voor alle kosten die je hebt aan je hond: de aanschafkost, brokken, hondenhok, hondentraining, dierenarts. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat je hond deels wordt ingezet voor de bewaking van die beroepsruimtes. Een shih tzu zal dus iets lastiger te verdedigen zijn dan een Duitse herder bij de controleur van de Belastingdienst. En daarover gesproken: bewaar ook zeker alle ticketjes en facturen die verband houden met de kosten van je hond.

En er is meer

Zo zijn er nog een aantal kosten die gedeeltelijk of geheel afgetrokken kunnen worden waar je misschien nog niet aan dacht, maar wel voor in aanmerking komt. Hieronder lichten we er een aantal uit.

Opleidingskosten
Je kunt alle kosten die je maakt voor je opleiding aftrekken. Het type opleiding of bijscholing is niet relevant, zolang je kunt aantonen dat deze bijdraagt aan het verhogen of behouden van je inkomen. Dit kan variëren van technische training en cursussen aangeboden door je beroepsvereniging tot conferenties, seminars voor persoonlijke ontwikkeling, of leiderschapstrainingen – alles is mogelijk.

Autodelen
Als je een gedeelde auto uitsluitend voor zakelijke reizen huurt, zou een ruimere aftrekbaarheid mogelijk kunnen zijn. Op voorwaarde dat je kunt aantonen dat de reis strikt zakelijk was en dat je deze niet hebt gebruikt voor een persoonlijk dagje shoppen. Aangezien de wetgeving op dit gebied nog niet volledig ontwikkeld is, geldt voor nu de algemene regel: gedeelde auto’s kunnen gedeeltelijk als aftrekpost worden opgevoerd.

Bloemen en planten
De kosten voor bloemen en planten die je aanschaft om je kantoor op te fleuren, zijn volledig aftrekbaar als beroepskosten, zelfs als je van thuis uit werkt. Dit geldt zowel voor inkomstenbelasting als btw. Let wel op de timing van je aankopen: aanschaffen op bijvoorbeeld Valentijns- of Moederdag kan leiden tot het categoriseren als “persoonlijke uitgave” tijdens een mogelijke belastingcontrole. En plaats ze trouwens wel in je eigen zicht: bloemen en planten die bedoeld zijn om ruimtes voor ontvangst van derden te decoreren, zijn slecht voor 50% aftrekbaar.

Maaltijdbezorging
Een pizza besteld op een app als Deliveroo, UberEats of Takeaway.com? Dan kun je die aftrekken onder één eenvoudige voorwaarde: je moet kunnen aantonen dat je de maaltijd hebt gedeeld met een klant, prospect, leverancier, of collega met als doel de ontwikkeling van je bedrijf te bevorderen. De locatie van de maaltijdbezorging is niet relevant (zelfs je thuiskantoor is acceptabel), zolang je maar in staat bent om de kosten te rechtvaardigen. Heb je de pizza besteld op vrijdag-, zaterdag- of zondagavond, dan is inbrengen dus misschien niet de slimste move.

Carwash
Gebruik je je wagen soms, regelmatig of uitsluitend voor zakelijke doeleinden? De kosten van de carwash zijn een onderdeel van de algemene kosten die verbonden zijn aan het bezitten van een auto, vergelijkbaar met onderhoudskosten. Als je je auto hebt aangeschaft vanaf 2018, kun je het bedrag van de carwash, exclusief btw, aftrekken van je belastingen op basis van de CO2-uitstoot van je auto.

Bril, lenzen en oogoperatie
Een veiligheidsbril of een bril met blauwlichtfilter kun je natuurlijk nodig hebben om je werk goed uit te voeren. Er kan wel verdeeldheid bestaan over het inbrengen van je gewone (lees)bril als zakelijke kost. Om de bril als aftrekpost te kunnen gebruiken, moet je kunnen aantonen dat je deze uitsluitend hebt aangeschaft voor professioneel gebruik. Als je overweegt een operatie om je gezichtsvermogen te verbeteren te ondergaan, kun je de kosten in verhouding tot de kosten van de bril die je in dezelfde periode zou hebben aangeschaft, aftrekken.

Denk logisch na

We horen nog vaak Indianenverhalen over bizarre kosten om in te brengen. Denk er wel aan: klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Kun je aantonen dat het een uitgave is die bedoeld is om je professioneel inkomen te handhaven of te verhogen, dan kan het wel. Het is dus niet dat je zomaar de kosten van een hele nieuwe garderobe kunt aftrekken ‘omdat je ze draagt tijdens het werken’. Je kunt dan eerder je verwachtingen terugschroeven naar een hippe blazer, misschien met het logo van je bedrijf. Ook leuk, toch?!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!