Uiteten? Dan split Daphne de rekening: “Maar mijn vriend bestelt altijd het duurste van de kaart”

Het betalen van een rekening in een restaurant kan weleens voor wat ongemak zorgen. Een veelvoorkomende situatie: jij let op je centen, de ander bestelt naar hartenlust. En de rekening? Die wordt gesplit. Daphne wilde deze kwestie eens met haar vriend bespreken.

Noem me een bescheiden eter, maar ik vind vaak een goede pasta op de kaart al voldoende. En misschien bestel ik na het hoofdgerecht nog een dessert. Mijn vriend daarentegen gaat graag voor meerdere gangen, het liefst met goede vleesgerechten. Kaas- of garnaalkroketten vooraf? Chocolade moelleux als dessert? Hij gaat ervoor. Want als hij op restaurant gaat, dan doet hij het graag goed. We zijn dus twee heel verschillende types op restaurant.

Met m’n vinger ga ik op zo’n avond over het menu, om te blijven hangen bij het duurste gerecht. “Jij gaat vast de T-bone steak bestellen?”, vraag ik dan. Je voelt ’t al aankomen: dat is hij dan inderdaad van plan.

Meer op één lijn

Hoe ik dat weet, vraagt hij zich dan af. Ik mag er dan wel een grapje over maken, maar stiekem hoop ik toch dat hij zich ervan bewust is. Begrijp me niet verkeerd: hij moet vooral bestellen waar hij zin in heeft. Niet alles hoeft op de weegschaal, maar het is wel iets dat ik graag met hem zou bespreken. Over een tijdje willen we gaan samenwonen en zal ons geld sowieso meer met elkaar vermengd raken. Daarom is het handig dat we elkaar hier nu al beter in leren begrijpen.

Niet de beste oplossing

Laatst gingen we nog even aperitieven voor we naar het restaurant afzakten. Mijn vriend bestelde een pint en ik betrapte mezelf erop een cocktail te kiezen, omdat ik de rollen eens om wilde draaien. En dat terwijl een cava ook helemaal oké was geweest voor mij. Niet zo slim, want aan het einde van de rit zijn we beiden meer geld kwijt aan de rekening.

Hoe ga je daarmee om?

Zoals gezegd: het is iets dat ik moest bespreken. Maar hoe pak je zoiets aan? Ik deed het als volgt.

Voer een gesprek
Ik koos een rustig moment om met hem te praten. Het kan verleidelijk zijn om het op het moment in kwestie te bespreken. De rekening komt, de ander vertelt de ober – met meerdere gangen achter de kiezen – om te splitten, jij voelt je lastig. Die geïrriteerde gevoelens kunnen voor een onvriendelijke confrontatie zorgen, terwijl de ober wat ongemakkelijk naast de tafel staat. Weg sfeer. Met een vriendschap zal dat waarschijnlijk minder snel gebeuren, maar in een relatie laat je jezelf hier misschien iets makkelijker over uit. De volgende avond, toen we in de zetel zaten, bespraken we het gezellige etentje nog eens. Dat was voor mij het ideale moment om mijn ‘probleem’ aan te kaarten.

Uit je gevoelens
Leg uit hoe je je voelt wanneer dit gebeurt. Bijvoorbeeld: “Het valt me op dat we de rekening niet altijd eerlijk delen, en ik wil niet dat dit onze relatie beïnvloedt.”

Vraag naar het perspectief van de ander
Geef hem of haar de kans om zijn kant van het verhaal te delen. Misschien heeft je partner een reden voor zijn keuzes die je nog niet kent.

Benadruk het belang van gelijkheid
Leg uit waarom gelijkheid voor jou belangrijk is in de relatie. Bijvoorbeeld: “Voor mij is het belangrijk dat we dingen eerlijk delen en dat we ons beiden comfortabel voelen.”

Kom met een oplossing
Stel voor om samen een oplossing te vinden die voor jullie beiden werkt. In mijn geval was het niet zo dat hij voortaan maar het goedkoopste van de kaart moest kiezen, maar ik vond het belangrijk om hem er eens over na te laten denken. Maar wil je de rekening eerlijk verdelen, dan kun je ook voorstellen om je eigen deel te betalen. Veel kan de ander daar niet op tegen hebben, lijkt me, want het is nu eenmaal ook wat jij hebt besteld. Sommigen vinden het ongemakkelijk om alles op de cent uit te rekenen met een rekenmachine. Je kunt het dan ook naar ratio, maar afgerond, verdelen. Gewoon een schatting van jouw deel, meteen betalen, en niet meer over nadenken. Een snelle betaalmethode bij de hand is dan handig. Je kunt een QR-code aanmaken of een gezamenlijke app gebruiken. Wij gebruiken Splitwise, waarmee je het met een paar klikken erin hebt gezet.

Hoe hij reageerde op het gesprek?

Tijdens ons gesprek bleek het dat hij er zich niet van bewust was. Zoals ik al dacht. En dat terwijl hij ook graag bewuster met zijn centen om zou willen gaan. Ik heb nu gemerkt dat hij wat doordachtere keuzes maakt op restaurant. En kiest hij nog wél eens voor die kroketten, T-bone steak en moelleux, dan delen we het nu grofweg naar ratio.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!