Zoek
Sluit dit zoekvak.

Huis huren: 5 redenen om een huis te huren in plaats van te kopen

Een huis huren is weggegooid geld, klinkt het regelmatig. Maar daar is Daphne het zeker niet mee eens. Ze vertelt waarom ze de afgelopen jaren genoeg had gespaard om te kopen, maar er toch voor koos om te blijven huren.

Een rekensom met de verschillende bedragen die ik aan kale huur heb betaald in de afgelopen tien jaar, leert me dat ik zo’n € 53.000 in de zakken van anderen heb gestoken. Ik wist op voorhand dat ik me een ongeluk zou schrikken wanneer ik dit ooit zo zou uitrekenen, maar dat neemt niet weg dat ik deze keuze zo opnieuw zou maken. Om aan dit bedrag te komen, moest ik namelijk de huurprijzen van acht woningen bij elkaar optellen. Acht huizen, in verschillende steden en verschillende landen. Met dus ook steeds nieuwe studie-, stage- en carrièrekansen die op m’n pad kwamen, alsook een groot netwerk aan mensen.

Of ik spijt heb, wanneer ik naar het totaalbedrag kijk? Allesbehalve. Het was een investering in mezelf. Ik had het bedrag hypothetisch gezien ook eerder in een koopappartement kunnen steken, dat op termijn waarschijnlijk z’n geld flink zou hebben opgebracht. Maar ik koos ervoor om kansen te grijpen die me op termijn -in mijn ogen- financieel ook verder brachten en me lieten ontdekken wat ik wilde doen.

Toch een appartement gekocht

Nadat ik de voorbije jaren m’n plek vond in België, voelde ik dat het moment eindelijk aangebroken was om te kopen. Ik wilde geen zorgen meer over onverwachte huurverhogingen of contact met verhuurders. Ik wou de volledige controle over mijn eigen woonomgeving. En daarnaast zijn er natuurlijk ook nog financiële factoren die een rol speelden. Na een aantal jaar in dezelfde stad te wonen en geen plannen te hebben om daar meteen verandering in te brengen (lees: drang om opnieuw naar een andere stad te verhuizen), kon ik met een geruster hart het maandelijkse huurgeld in een hypotheekbetaling steken.

Door een appartement te kopen heb ik de vrijheid om m’n woonst te verbouwen en verbeteren en brengt die investering me (hopelijk) een goed rendement op. Bovendien heb ik hierdoor ook meer woonzekerheid. Toch is het ondertussen vast wel duidelijk dat ik niet alleen voorstander ben van kopen. Want naast de investering in mezelf, zijn er nog zoveel andere redenen om te huren in plaats van te kopen. Hieronder zet ik er vijf voor je op een rij.

1. Je hebt weinig (of zelfs geen) onverwachte kosten

Als je elke maand maar net rondkomt met je budget, of dat nu is omdat je momenteel geen job hebt, weinig kan werken of onvoldoende werkzekerheid hebt, kan huren een beter idee zijn. Wanneer je huurt, is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om grote kosten op zich te nemen, zoals bijvoorbeeld het vervangen van het dak, het repareren van een kapotte ketel of het vernieuwen van de ramen. Dat kan namelijk voor flink hoge onverwachte kosten zorgen.

2. Je prefereert beleggen

Je hebt een kapitaal waarmee je in theorie een mooie inleg zou kunnen doen voor een huis, maar kiest ervoor het in aandelen te steken en door te blijven huren. Je spaart daarmee onderhoudskosten en belastingen uit én er bestaat een kans dat je op het einde van de rit een betere investering hebt gedaan dan met vastgoed. Natuurlijk is dat onder voorbehoud, want je kan nooit op voorhand voorspellen wat de beurs gaat doen.

3. Je wilt toekomstgerichter investeren

Dit is een punt dat in mijn geval zwaar heeft doorgewogen. Tijdens de tien jaar die ik heb gehuurd kon ik verschillende locaties en panden ‘uittesten’ en kon ik ontdekken wat er voor mij belangrijk was om me thuis te voelen. Zo zette ik zonder twijfels een handtekening onder de akte van mijn vernieuwbouw appartement en vertrok ik uit mijn laatste huurhuis: een prachtig historisch herenhuis. De oude schouw, sierlijke lijsten en krakende plankenvloer gaven het appartement absoluut karakter, maar zorgden ook voor veel vocht, onderhouds-, en stookkosten. Nu zit ik goed met mijn energielabel A en toestellen die nog als nieuw lijken. Ook wist ik op voorhand zeker dat ik me thuis zou voelen in de buurt; ik fietste immers al jaren door de straat waar ik uiteindelijk het appartement kocht.

4. Je wilt veel vrijheid

Heb je het geld ter beschikking en ben je op voorhand al zeker van de plek waar je je leven wilt opbouwen? Dan zal kopen waarschijnlijk een betere financiële keuze zijn. Maar twijfel je – zoals ik deed – nog over de plek waar je je (voorlopig) wilt settelen? Of heb je het gevoel dat je nog op wereldreis wil gaan en wil je dan geen huis op je naam hebben staan? Dan ben je met de keuze om te huren niet gebonden aan één woning. Natuurlijk is er de opzegtermijn van je huurcontract waarmee je rekening moet houden, maar die is doorgaans niet erg lang. Verhuizen naar een andere woonplek is wanneer je huurt dus geen probleem én kan redelijk snel.

5. Je wilt weinig verplichtingen

Bij huren weet je wat de huurprijs is en waaraan je je mag verwachten. Je betaalt elke maand de huur en eventuele extra kosten, en dat is alles. Oké, je kunt geconfronteerd worden met de indexering van je huurprijs, maar je hoeft in ieder geval geen financieringsregeling met de bank te regelen, er zijn weinig verplichtingen en weinig administratieve rompslomp. Huren is dus gewoon ook simpeler. Daarnaast: als de totale waarde van je woonst doorheen de jaren daalt, dan hoef jij daar in elk geval niet van wakker te liggen.

Huren vs. kopen

Hoewel veel mensen zich focussen op het behalen van die “eigenaar van een huis”-mijlpaal, is het goed om weten dat huren in sommige gevallen een betere optie is. Onthoud dat het kopen van een huis een grote stap is, en het daarom soms ook slim is om wat tijd te nemen, je opties te verkennen en vooral: te genieten van de voordelen van het huren.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!