Je oude vertrouwde wagen die met panne staat op de Spaanse snelweg of een gsm die simpelweg van tafel is gepikt op de camping in Frankrijk. Geen stress: de reisverzekering vergoedt het wel. Of niet?
Laatst hoorde ik een bizar verhaal van een vriendin. Op haar vakantiebestemming lag ze te ontspannen op een strandbedje. Er viel een man over haar heen, die – zo bleek achteraf – met een snelle handeling haar gsm meepakte toen hij overeind krabbelde. Ze maakte zich niet druk: ze had toch een reisverzekering die haar tegen diefstal verzekerde, legde ze uit. Maar die bleek eenmaal terug in België haar gestolen gsm toch niet te vergoeden.
Blauwe plekken
Dit verbaasde me. Wat bleek? Haar reisverzekering komt enkel tussen bij diefstal met verzwarende omstandigheden. Diefstal met geweld, dus. Wat je bijvoorbeeld kunt aantonen met blauwe plekken. ‘Gewoon’ bestolen worden was dus niet voldoende om een schadevergoeding te krijgen.
Polis met kleine lettertjes
Al die voorwaarden staan vermeld in je polis, maar het kan soms moeilijk zijn om de kleine lettertjes te ontcijferen. Of iets wel of niet vergoed wordt, is afhankelijk van contract tot contract. Controleer daarom altijd op voorhand wat er gedekt wordt door je verzekering… en wat niet. Daarvoor is het eerst en vooral belangrijk om te begrijpen dat een reisverzekering doorgaans bestaat uit de volgende waarborgen: de reisbijstandsverzekering, de annulatieverzekering en de bagageverzekering.
Reisbijstandsverzekering
Reisbijstand komt tussen als je medische hulp nodig hebt of bij problemen met je auto.
- Let op de medische kosten: Als je in Europa op reis bent, worden de sommige medische kosten ook terugbetaald door je ziekenfonds en/of je hospitalisatieverzekering. De dekking is wel beperkt, dus het kan in bepaalde situaties verstandig zijn om deze aan te vullen met een reisbijstandsverzekering. Ook de gedekte medische kosten kunnen erg variëren bij de reisbijstand, van € 50.000 tot € 2.000.000. Als je bedenkt dat de kosten in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of in privéziekenhuizen aanzienlijk kunnen oplopen, is het verstandig om het dekkingsplafond van je reisverzekering te controleren.
- Let op pechverhelping: panne, een lekke band, verkeerde brandstof getankt of een ongeval in België of in het buitenland? Met pechverhelping of autobijstand ontvang je hulp en in sommige gevallen ook een vervangvoertuig. Is jouw voertuig meer dan 10 jaar oud? Let er dan op dat sommige verzekeraars geen bijstand verlenen. Als je in panne staat met de auto die je huurt op vakantie, helpt je reisbijstand trouwens niet. Die geldt alleen voor je eigen wagen. Check daarvoor even of er pechverhelping inbegrepen zit in het contract van het autoverhuurbedrijf.
Annuleringsverzekering
Je annulatieverzekering komt tussen als je je reis moet annuleren.
- Maar let op dingen die uitgesloten worden: in principe dekt je annulatieverzekering ziekte, ongeval of overlijden van een familielid, echtscheiding, ernstige schade aan je woning, een herexamen van je zoon of dochter of onvrijwillig ontslag. Maar dat geldt niet voor elke verzekering. En zelfs als deze gevallen gedekt worden, is niet altijd de volledige reissom verzekerd. Het is daarom belangrijk om goed na te kijken welke gebeurtenissen in aanmerking komen voor een tussenkomst.
Bagageverzekering
Met de bagageverzekering heb je recht op tussenkomst bij niet-aflevering of diefstal, en daarnaast ook bij beschadiging van kledij of persoonlijke voorwerpen die je meeneemt op reis.
- Let op de beperkingen: vaak biedt een bagageverzekering heel beperkt of helemaal geen dekking voor schade aan kostbare items zoals smartphones, laptops, brillen, enz. Het is daarom essentieel om goed na te lezen wat de uitsluitingen zijn in je polis. Controleer ook het maximale bedrag van de vergoeding om te zien of het voldoende is om de waarde van je waardevolle bezittingen te dekken. Je kunt voor waardevolle spullen eventueel een extra verzekering afsluiten.
- Let ook op bij diefstal: zoals gezegd is het een slim idee om op voorhand te checken hoe je polis ‘diefstal’ exact definieert. In veel gevallen moet er daarvoor namelijk sprake zijn van inbraak, geweld of bedreiging. Wordt je onbeheerde tent ’s avonds leeggehaald door een dief? Dan wordt dat in de meeste gevallen niet door je verzekering gedekt. Hetzelfde gold dus ook voor mijn vriendin en de zakkenroller op het strandbedje.
De boodschap is dan ook: hoewel we op vakantie zijn om zoveel mogelijk te ontspannen, is het verstandig om altijd waakzaam te blijven over je spullen. En van tevoren te checken waarvoor je gedekt bent en waarvoor niet.