Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kasboek Lucas: “Mijn doel is om zoveel vastgoed te verhuren, dat ik daarvan kan leven”

Soms kan een boek je zó inspireren, dat je er je hele levenspad door omgooit. Dat kun je ook wel zeggen van Lucas (26). Leven van een passief inkomen met het verhuren van appartementen, dat lijkt hem wel wat. Kijk mee in zijn kasboekje.

Je spaart € 500 per maand en hebt € 11.000 op je spaarrekening. Netjes! Heb je iets voor ogen om daarmee te doen?
“Ik heb een eigen appartement, maar ik spaar momenteel om een studio erbij te kopen en die te verhuren.”

Klinkt goed. En een eigen appartement, dat is knap voor deze leeftijd. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
“Ik heb € 70.000 geërfd, waardoor ik drie jaar geleden de mogelijkheid had om een lening aan te gaan. Ik kreeg toen nog een goede vaste rentevoet van 1,38%. Dat maakt dat ik zelf € 690 per maand afbetaal voor een periode van 25 jaar.”

Hoe kom je op het idee om een studio te kopen om te verhuren?
“Nadat ik het boek ‘Koop je rijk’ had gelezen, vond ik dat een goede investering op lange termijn. Vastgoed behoudt zijn waarde en je kunt het verhuren. En iemand anders betaalt op dat moment je leningen.”

Heb je hier al ervaring mee?
“Nog niet, maar mijn vriendin en ik plannen voorzichtig om samen te gaan wonen in haar appartement. Het mijne zal ik dan verhuren. Zodra ik dat kan doen, probeer ik een zo hoog mogelijk rendement te krijgen om op die manier terug vastgoed te kunnen kopen over een paar jaar. Mijn doel is om binnen een aantal jaren zoveel vastgoed te hebben, dat ik daar van kan leven.”

Een mooi ambitieus doel. Hoe ga je het aanpakken?
“Ik heb verschillende opties vergeleken. Voor nu is mijn plan om te verhuren aan expats, omdat je dan te maken hebt met een bedrijf dat achter de persoon staat en meebetaalt. Je kan op die manier voor een hoger bedrag verhuren, maar je appartement moet natuurlijk ook beter in orde zijn. Het moet bemeubeld verhuurd worden en de extra kosten zoals gas, water, elektriciteit en internet, moeten in de prijs meegerekend zijn. Maar dan verhuur je het wel voor 30% meer. Plus: je bent zeker dat een bedrijf iedere maand betaalt.”

Dat zou een ideale situatie zijn, maar er kunnen ook problemen ontstaan natuurlijk. Zoals dingen die kapot gaan in het appartement, of het huis dat daalt in waarde.
“Dat kan inderdaad gebeuren. Al denk ik niet dat mijn appartement snel in waarde gaat zakken, want het ligt op een goede locatie in Antwerpen waar de huurprijzen voor een gelijkaardig appartement rond de € 1.100 liggen. Met mijn afbetaling van € 690, zou ik maandelijks dus zo’n € 400 overhouden. Die winst verdeel ik 50/50: € 200 op mijn eigen spaarrekening, € 200 op een aparte rekening voor onderhoud aan het appartement.”

Dat is inderdaad een verstandige keuze. Ik zie ook dat je investeert in crypto. Doe je dat al lang?
“Twee jaar nu. Ik ben heel langzaam begonnen en stak er maar weinig geld in. Na verloop van tijd heb ik hier en daar wat meer geïnvesteerd, maar voorlopig sta ik terug break even. Het kan dus beter, haha.”

Hoe ben je erbij gekomen om te starten met crypto?
“Eigenlijk omdat al mijn vrienden er ook mee bezig waren. Toen ben ik ermee gaan experimenteren. Maar ik ben er niet zo fanatiek mee bezig als veel mensen om mij heen. Ik zie het als een extra spaarrekening waarvan ik hoop dat het meer gaat opbrengen dan de bank. Ik weet dat mijn geld nu amper iets gaat opbrengen als ik het bij de bank laat staan. Met crypto heb ik een hoger risico, maar ik kan dit bedrag missen moest ik het kwijtspelen.”

€ 6.000 kwijtspelen is best veel geld, toch?
“Het is inderdaad veel geld en een groot risico. Maar ik heb in crypto enkel geld geïnvesteerd dat ik op dat moment kon missen. Een beetje van de erfenis. Ik reken dit voor mijzelf niet mee als spaargeld en ik ben ook niet van plan om het af te halen in de komende jaren. Het is eerder een soort ‘extra’ die ik achter de hand heb, die kan verdwijnen of – hopelijk – meer kan opleveren.”

Als je zo naar je financiën kijkt, zou je iets dan graag anders aangepakt hebben?
“Nee, eigenlijk niet. Ik ben blij met hoe mijn financiën ervoor staan. Op deze leeftijd al een eigendom hebben en alleen wonen vind ik best goed. Als ik geen vriendin had, zou ik kijken om te co-housen en om mijn appartement te verhuren. Want ik heb gemerkt dat alleen wonen financieel best zwaar is. Tegelijk wil ik sparen, investeren, mijn hypotheek afbetalen en toch ook goed rondkomen. Toen ik drie jaar geleden mijn appartement kocht, had ik nog maar een kleine € 1.000 over. Dus dat ik nu alweer wat spaargeld heb opgebouwd, zonder al te veel op mijn uitgaven te moeten letten en in te boeten op mijn gewenste leefstijl, vind ik best goed. Daar ben ik wel trots op!”

MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!