Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kasboek Lily: “Door extreem te sparen belandde ik in een burn-out”

Veel mensen krijgen stress van geld. Bijvoorbeeld als je schulden hebt of meer wilt sparen. Maar Lily (26) kreeg juist stress door overdadig sparen. Nu heeft ze het roer omgegooid en gunt ze zichzelf regelmatig iets extra’s.

Een burn-out door teveel sparen, dat klinkt niet goed. Vertel.
“De afgelopen drie maanden heb ik thuis gezeten. In deze periode heb ik eigenlijk meer en meer het besef gekregen dat ik fout bezig was op het vlak van geld. Hiermee bedoel ik niet dat ik geld door ramen en deuren buiten gooide, maar eerder omgekeerd. Ik was zo gefocust op het sparen van geld, dat ik mijn eigen gezondheid achteruit schoof. Ik werkte 40 uur in de week in een kinderdagverblijf, paste gemiddeld 10 uur per week op en gaf praktisch niks uit aan mezelf.”

Wat heftig zeg. Wanneer dacht je: dit moet anders?
“Toen ik van de ene dag op de andere dag instortte op het werk en ik dus thuisgeschreven werd voor een lange tijd, leverde dit mij opnieuw heel veel stress op. Hoewel dat helemaal niet hoefde natuurlijk. Vandaar ook dat mijn inkomsten in het overzicht lager liggen dan andere maanden. Ik besloot de knop om te draaien. Sindsdien investeer ik meer geld in mijn gezondheid en probeer ik mezelf ook steeds vaker te belonen als ik een bepaald bedrag bij elkaar spaar. En met hulp van een job coach ben ik er ook achter gekomen dat het beter is om een andere job te zoeken. Binnenkort start ik daarom als onthaalmedewerkster in een dokterspraktijk.”

Dus waar veel mensen eigenlijk te veel geld uitgeven, was het bij jou andersom.
“Klopt, ik was mezelf gaandeweg verloren in het sparen. Ik gunde mezelf niks extra’s, want ik wilde enkel maar meer en meer sparen. Ik kocht geen nieuwe kleding, deed geen leuke dingen, etc. Nu ben ik mezelf ervan bewust dat het belangrijk is om gelukkig te zijn en te blijven en doe ik dat wél. Het sparen kreeg een ongezonde vorm.”

Waar geef je nu extra geld aan uit?
“Kleding is iets waar ik nu gemakkelijker geld aan uitgeef. En voor de rest ook aan leuke dingen doen met vrienden, zoals reizen.”

Kasboek Lily

Hoeveel spaarde je toen je je fulltime job nog had, en hoeveel gaf je toen aan die zaken uit?
“Ik denk dat ik € 900 in de maand spaarde en ik gaf alleen m’n vaste lasten af. Ik hield enkel over wat ik nodig had om boodschappen te doen en 1 à 2 keer in de maand iets leuks te doen. Maar voor de rest eigenlijk niets.”

Waar komt die extreme drang om te sparen vandaan?
“Ik wil graag een appartement kopen. Voorheen geloofde ik echt dat het het ultieme doel was om eigendom te bezitten. Dat werd heel hard gepromoot en daardoor werd het ook belangrijk voor mij. Maar dat ging ten koste van mijn geluk. Nu denk ik: ik woon misschien liever nog tijdelijk in een huurappartement, dan dat ik mezelf nog jaren dingen ontzeg.”

Nu lopen je inkomsten en uitgaven gelijk, maar heb je toch een flink bedrag op je spaarboekje staan.
“Van kinds af aan vond ik sparen vrij belangrijk. Ik heb altijd studentenjobs gehad en zette dat geld netjes opzij. Het bedrag dat in het overzicht staat, is ook lager omdat ik de afgelopen drie maanden niet heb gewerkt. Ik heb daarom het gemiddelde van zes maanden genomen. Met het loon dat ik normaal heb, was het ook makkelijker om te sparen.”

Ik zie dat je ook maandelijks aan een vakbond betaalt.
“Moest ik nu ontslagen worden, dan zijn er mensen die me helpen met het uitzoeken op welke uitkeringen ik recht heb. Of als je bedrijf failliet gaat, dan kijken ze wat je rechten zijn als werknemer. Dat kwam onlangs van pas toen ik een burn-out zat. Ik zit er al langer bij, moest er iets mislopen.”

Heb je nog tips voor mensen die wellicht ook opmerken dat ze erg gefixeerd zijn op sparen, en daarbij hun gezondheid uit het oog verliezen?
“Het is belangrijk om jezelf ook af en toe te belonen voor een bepaald gespaard bedrag. Koppel bijvoorbeeld aan elke gespaarde € 500 een kleine beloning voor jezelf. Dat doe ik nu ook. Dat kan het boeken van een massage zijn, mezelf een paar nieuwe schoenen gunnen of een weekend weg, afhankelijk van het gespaarde bedrag.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!