Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kasboek Emilie: “Ik doe aan co-housing om veel geld te kunnen sparen”

Emilie (25) heeft er bewust voor gekozen om hard te sparen. Hoe? In bulk koken, standaard een deel van haar gespaarde geld opzij zetten en co-housing. Heel erg gezellig, maar nu is ze toch op zoek naar een eigen appartement.

Leuk, een eigen appartement! Hoe gaat de zoektocht?
“Ik ben rustig aan het zoeken, er zit geen haast achter. Afgelopen week heb ik nog een bod uitgebracht, maar dat is afgewezen. Ik had de vraagprijs met € 6.000 overboden, maar helaas heeft iemand anders nog meer geboden.”

Ah dat is balen zeg. Waarom heb je de keuze gemaakt om te gaan kopen?
“Momenteel doe ik aan co-housing met vier huisgenoten, maar ik merk dat ik toch wel verlang naar mijn eigen plek. Het is heel leuk met al die mensen om me heen, maar een eigen badkamer en keuken hebben is een luxe die ik soms mis. Ik was eerst aan het kijken om te huren, maar dat is erg duur. En het voelt een beetje alsof ik dan m’n geld uit het raam gooi. Een hypothecaire lening is vaak even duur als huren, dus ik dacht: ik kan beter investeren.”

Een huis kopen kan zeker een goede optie zijn. Hoe heb je het bedrag berekend dat je kan lenen?
“Ik heb gebruikgemaakt van de simulatietools die je online kan vinden en daarvan het gemiddelde genomen. Toch besliste ik vorige week om naar de immotheker te gaan om er en concreet bedrag op te kunnen plakken. Blijkbaar kan ik € 20.000 meer lenen dan ik dacht. Ik ga nu dus ook naar iets duurders zoeken, maar dan zijn m’n eisen ook wel hoger.”

Een meevaller, dus. Hoeveel kun je nu lenen?
“Ik kan een appartement zoeken voor € 220.000, hiervoor zocht ik naar iets van € 200.000 of minder.”

En welke eisen zijn erbij gekomen nu je meer kan lenen?
“Ik wil dat het af is. Dat ik dus geen hele verbouwing meer hoef te doen, en het liefst heeft het ook een balkon. Ik weet dat het veel gevraagd is, maar als ik een hogere lening afsluit, dan wil ik dat het iets meer in orde is.”

Verder zie ik dat je GSM-abonnement in de huur zit. Hoe zit dat?
“Alles van Telenet zit in de co-housing, dus dat betalen we allemaal samen en delen we door vijf.”

Co-housen. Ik neem aan dat het ook wel wat geld scheelt?
“Absoluut, maar ik deed het vooral vanuit de overtuiging dat ik ’s avonds niet alleen thuis wilde komen. Ik verhuisde vanuit een dorp in Limburg naar Antwerpen en stond dus open om mensen te leren kennen. Maar financieel is het ook veel voordeliger: je deelt alles door vijf, in mijn geval. Met de verhoogde energieprijzen vorig jaar was dat wel fijn. En sparen lukt goed zo. Ik raad het dus wel aan, maar enkel aan mensen er echt voor openstaan. Je moet wel kunnen samenwonen met mensen die je niet kent natuurlijk. En je levert een deel van je privacy in.”

Je kunt elke maand een mooi bedrag sparen. Heb je daar een doel voor?
“Ik wil alles gebruiken voor de aankoop van een huis. Misschien houd ik € 5.000 apart als buffer. Dat is ook wel fijn om achter de hand te hebben.”

Heb je die € 68.000 helemaal zelf gespaard?
“M’n ouders hebben voor mij gespaard als kind. Het geld dat ik voor m’n verjaardag of Kerstmis kreeg, ging toen al naar m’n rekening die vrijgesteld werd op mijn 18e verjaardag. Ik denk dat er iets van € 15.000 op stond. Daarna ben ik begonnen met werken en heb ik alles zelf gespaard. Eerst was dat vakantiewerk, later een job. Ik heb nooit veel geld uitgegeven en ik ga nauwelijks uit, dus m’n inkomsten gingen rechtstreeks naar m’n spaarrekening. Toen ik student was heb ik veel kunnen sparen, omdat m’n ouders alles betaalden. En toen ik fulltime werkte woonde ik de eerste twee jaar nog thuis en ging ook alles rechtstreeks naar de spaarrekening.”

Een echte spaarder dus.
“Ik heb van m’n ouders leren sparen. De regel bij ons thuis was: alles wat binnenkomt, hoeft er niet direct weer uit. Als ik geld kreeg, mocht ik de helft uitgeven en de andere helft moest ik sparen. Dat is er echt ingedramd. Vroeger vond ik dat niet leuk, maar nu merk ik wel dat ik er iets aan heb.”

Met jouw spaarkennis, heb je nog een goede tip voor ons?
“Tja, ik zou dan co-housing zeggen. En ik kook in grote hoeveelheden en dat vries ik in. Oh, en geen alcohol drinken, dat scheelt veel geld bij het uitgaan haha.”

MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!