Dries (34) is personal trainer en verliet een jaar geleden zijn job bij de fitness om zelfstandige te worden. Dat bleek een goede beslissing.
Dat moet een flinke uitdaging zijn geweest: switchen naar een zelfstandig statuut.
“Je hebt denk ik twee types mensen: de ene die van zekerheid houdt, de andere die zichzelf in situaties gooit en erop vertrouwt dat het wel goedkomt. Die tweede ben ik.”
Ben je zo opgevoed?
“Niet per se. Mijn ouders hebben altijd aangedrongen op stabiliteit, vooral toen ik een dochter kreeg. Maar ik heb uiteindelijk toch de stap durven zetten, omdat ik al een trouwe klantenbase had opgebouwd door mijn job bij de sportschool. Ik hoefde dus niet helemaal vanaf nul te beginnen, maar had direct al een tamelijk stabiele inkomstenstroom. Ik speelde al langer met het idee om zelfstandige te worden, omdat ik merkte dat ik op die manier meer zou kunnen verdienen. Ik moet veel afgeven, maar er blijft nog altijd meer geld over dan ik verdiende toen ik nog in loondienst was. En heb ik veel meer vrijheid op deze manier.”
Mocht je zomaar je klanten van de sportschool meenemen naar je onderneming?
“Ik heb geen concurrentiebeding getekend destijds, het was de keuze van de klant zelf. Daarnaast gaan de meesten nog steeds naar de sportschool en doen bij mij komen ze bij mij voor extra personal trainingen.”
Ben je blij met hoe het tot nu toe loopt?
“Ik mag zeker niet klagen, maar ik sta nog lang niet op het punt waar ik wil zijn. Ik sta pas aan het begin van mijn weg naar financiële vrijheid, met minstens één miljoen euro op de bank. De eerste stap daarvoor is het sparen van een grote inleg, zodat ik op een bepaald moment een appartement kan kopen. Momenteel betaal ik veel huur, omdat ik graag een groot appartement met een mooi uitzicht wou nadat mijn relatie op de klippen liep. Kopen zat er op dat moment nog niet in.”
Een miljoen, dat is een ambitieus doel!
“Zeg dat wel. Ik wil vooral dat mijn dochter zich nooit zorgen hoeft te maken over geld. Dat ze later ook gewoon de studies kan volgen die ze wil, zonder dat het prijskaartje daarbij een issue is. Mijn plan om dat doel te bereiken? Meer klanten aanwerven, een extra trainer aannemen en daarna een sportschool openen met focus op persoonlijke ondersteuning. Als dat goed loopt, komen er in de toekomst misschien wel één of meerdere extra locaties bij met meerdere trainers.”
Klinkt goed, mooi doel hoor! Heb je er altijd financieel comfortabel bij gezeten?
“Niet bepaald. Een paar jaar geleden had ik bijna geen geld. Ik heb verkeerde keuzes gemaakt rond mijn achttiende. Ik stopte vrij vroeg met mijn studie kinesitherapie, omdat mijn hoofd bij andere dingen zat. Ik ben lang bij mijn ouders blijven wonen en ging van job naar job met een laag loon.”
Nu ziet dat er wel anders uit.
“Klopt. Het moment dat ik een relatie kreeg was een keerpunt. Sporten was al die tijd een grote hobby, maar toen heb ik intern bij de fitness een opleiding gevolgd tot personal trainer. Nu ik een dochtertje heb wil ik nooit meer terug naar de situatie van vroeger.”
Hoe verschilt je leven nu ten opzichte van toen?
“Veel! In die tijd moest ik altijd mijn rekening checken wanneer ik ergens aan de kassa stond, om er zeker van te zijn dat er wel voldoende geld op stond. Ik had geen gelddoelen. Mijn geld geeft me nu meer vrijheid om te doen wat ik wil én het voelt goed dat ik mijn dochtertje een beter toekomstperspectief kan bieden. En dat ik haar op een ijsje kan trakteren wanneer we over straat wandelen, zonder dat ik daar zenuwachtig van word.”
MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?
Meld je dan gerust aan voor deze rubriek