Groenten en fruit duur? Met deze 7 tips scoor je ze goedkoper

De prijs voor groenten en fruit gaat tegenwoordig door het dak. Maar dat betekent niet dat je minder gezond moet eten. Diëtiste Xenia Protogeros geeft tips hoe je groenten en fruit goedkoper scoort.

Hoewel de inflatie de afgelopen maanden enigszins is gedaald, blijft het leven aanzienlijk duurder dan een jaar geleden. Vooral de prijs voor voeding ging de afgelopen maanden flink de hoogte in, met als gevolg dat we misschien toch wat minder snel verse groenten en fruit kopen.

Maar of we daarom dat bakje glanzende Hoogstraten-aardbeien moeten inwisselen voor een goedkoper pak koeken? Echt niet! Die koeken zijn dan misschien wel goedkoper, maar zeker niet gezonder. En groenten en fruit hoeven écht niet zo duur te zijn als je denkt. Diëtiste Xenia deelt haar zeven beste tips.

1. Koop tijdens het seizoen

Als je aardbeien koopt in de winter, dan moet je er niet van schrikken dat die duur zijn. Dit zomerse fruit wordt op dat moment in serres gekweekt. De beschikbaarheid is dan minder en dat zorgt ervoor dat de prijs stijgt. Maak daarom gebruik van de groenten- en fruitkalender, waarmee je volgens het seizoen kunt kopen. Seizoensgroenten en -fruit zijn vaak voordeliger, omdat het aanbod simpelweg groter is. En ze zijn in het seizoen ook veel lekkerder.

2. Kies voor de diepvriesvariant

Ik hoor je al denken: de smaak van diepvriesgroenten of -fruit is minder zoet of kruidig. Maar ik daag je in dit geval uit om het eens te proberen. Want diepvriesvarianten bevatten minstens evenveel vitaminen en mineralen als de verse producten. Ze worden namelijk geplukt en onmiddellijk diepgevroren, terwijl verse groenten en fruit een hele weg afleggen voor ze in je boodschappenmande belanden en daarbij voedingsstoffen verliezen. Daarnaast kun je precies de hoeveelheid pakken uit zo’n doosje die je nodig hebt, en de rest weer wegstoppen in de diepvries zonder dat het bederft. Handig, toch? Idem voor vis trouwens: je kan evengoed diepvriesvis kiezen, want die is meestal de helft goedkoper dan verse vis.

3. Snijd zelf je groenten

Zakken voorgesneden groenten zijn handig, dat geef ik toe. Maar je kunt vaak wel 50% besparen door zelf de snijplank boven te halen. En je kunt die fijne voorgesneden groenten met één snijsessie ook zelf maken. Bereid bakjes met gesneden wokgroenten en vries ze in. Deze kun je direct vanuit de vriezer in een hete wokpan gooien, zonder verlies van smaak of knapperigheid. Bovendien heb je minder plasticafval als je zelf snijdt.

4. Koop niet meer dan nodig

Bedorven voedsel is zonde. Van het geld, maar ook zonde voor het milieu. Het is daarom verstandig om niet meer in te slaan dan je daadwerkelijk van plan bent te gebruiken. En al helemaal met groenten en fruit: dat bederft nu eenmaal sneller. Je kunt beter één keer per week extra naar de supermarkt gaan, dan een hele fruitschaal in de vuilbak gooien.

5. Laat exotische vruchten liggen

Papaja, granaatappel en kokosnoot. We zijn tegenwoordig heel erg verwend met al die exotische vruchten in de supermarkt. Het is ook geen wonder dat er een hoog prijskaartje hangt aan al dat exotisch fruit: die lange weg naar België moet ook betaald worden. Maar wat is er mis met lekkere appels, peren en ander lokaal fruit? Om geld te besparen op fruit, maar ook op groenten, kun je beter niet (te vaak) de exotische varianten kopen. Die zijn echt een pak duurder.

6. Overweeg een moestuin

Een ander leuk idee is om te overwegen een moestuin aan te leggen, als je daar de ruimte voor hebt natuurlijk. Maar voordat je de schop in de tuin zet, doe je best eerst een bodemcontrole. Niet elk stuk grond is geschikt om een moestuin te beginnen. En het zou zonde zijn als alle groenten- en fruitplanten het laten afweten, omdat blijkt dat de grond niet vruchtbaar is. Of erger: dat je gezondheidsproblemen oploopt, omdat de grond verontreinigd is. Zo’n bodemonderzoek kun je laten uitvoeren door erkende labo’s die op de website van de Vlaamse overheid staan. En check eventueel ook bij de gemeente of er subsidies beschikbaar zijn die de kosten misschien wel deels of helemaal dekken.

7. Kies de juiste basis

Goede basisproducten voor veel gerechten zijn prei, wortels, komkommer, courgette, paprika en aubergine. Voor fruit ga je in de basis gewoon voor appels en peren. En bananen niet te vergeten, want die zijn ook budgetproof. Met deze ‘budget’-soorten krijg je ook genoeg voedingsstoffen binnen én houd je wat extra geld in je portemonnee.

Je kunt het zo gek maken als je wilt met het kopen van groenten en fruit. Maar als je bovenstaande tips volgt, ga je zeker wat geld besparen. En dat kun je weer sparen of misschien wel beleggen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!