Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel heel handig. Bijvoorbeeld om een wagen te kopen of een kapotte wasmachine te repareren. Lukt het jou niet om die buffer op te bouwen? Dan zijn deze tips voor jou.
Mensen zijn vaak geneigd om zich te richten op directe behoeften en wensen in plaats van op lange-termijn financiële doelen. Gelukkig denk ik tegenwoordig eerder op de lange termijn. Maar vroeg je me drie jaar geleden waar mijn pas verdiende geld naartoe ging, dan was de kans groot dat ik zou zeggen: naar kleding of uit eten gaan met vrienden.
Dat kan anders. En dat is ook de reden waarom ik ondertussen een goedgevulde spaarrekening heb en me dus geen zorgen hoef te maken over onverwachte kosten. Door enkele stappen te volgen kun je een spaarbuffer opbouwen, waardoor je niet langer afhankelijk bent van je salarisuitbetalingen. Dag zorgen, welkom spaargeld en innerlijke rust.
Stap 1: begrijp je huidige financiële situatie
Voordat je dingen kan veranderen, is het cruciaal om een duidelijk beeld te hebben van je huidige financiële situatie. Maak een overzicht van je inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Analyseer waar je geld naartoe gaat en identificeer gebieden waar je kunt besparen. Wedden dat er bepaalde dingen zijn waaraan je veel meer uitgeeft dan je denkt? Een duidelijk overzicht zorgt ervoor dat je een beter idee krijgt van je financiële gewoonten. En dat zorgt er dan weer voor dat je de nodige aanpassingen kan doen om geld te besparen.
Stap 2: verminder je vaste lasten
Zodra je een duidelijk overzicht hebt van al je kosten, wordt het tijd om te bepalen waarop je kunt bezuinigen. Iets wat voor een groot verschil kan zorgen, zijn je maandelijkse vaste lasten. Stel: je hebt een GSM-abonnement met onbeperkt internet voor € 60 per maand, terwijl je eigenlijk aan 8 gigabite internet al voldoende hebt en dat je maandelijks maar € 20 kost. Of misschien ben je dubbel verzekerd voor medische kosten op reis. Eenmaal we een verzekering hebben afgesloten, kijken we er vaak niet meer naar om. Plan toch regelmatig een momentje in om je vaste lasten te evalueren en te bekijken waarop je kunt besparen. Het geld dat je zo uitspaart kan rechtstreeks naar je spaarrekening.
Stap 3: zoek aanvullende inkomstenbronnen
Als je moeite hebt om een spaarpotje op te bouwen met je huidige inkomen, overweeg dan om aanvullende inkomstenbronnen te zoeken. Als je van dieren houdt, kun je misschien honden uitlaten of oppasdiensten aanbieden. Zit je agenda al overvol? Dan kun je misschien een extra kamer of ruimte verhuren.
Stap 4: bewaar financiële meevallers
Dertiende maand? Belastingteruggave? Andere financiële meevaller? Fantastisch, want dit geld kan je meteeen opzij zetten zonder dat je er iets van zal merken. Aangezien je dit geld niet had ingecalculeerd, zal je het ook niet missen.
Stap 5: praat eens met je werkgever
Als je merkt dat je consequent moeite hebt om rond te komen en geen verdere mogelijkheden ziet om te besparen, wordt het tijd om het gesprek aan te gaan. Bijvoorbeeld met je werkgever. Wellicht kun je om een salarisverhoging vragen. Onthoud: “nee” heb je, “ja” kun je krijgen. Gelukt? Dan kan je een deel van het extra inkomen reserveren voor je spaarbuffer.
Onthoud dat zelfs kleine stappen in de juiste richting op lange termijn een groot verschil kunnen maken.