8 (slimme) tips om te besparen op een festival

Voor één dag naar een festival betaal je soms meer dan € 100. En tel daar de extra consumptiekosten nog maar bij op. Wil je besparen op een festival? Dan delen wij enkele slimme tips.

Als fervent festivalganger moest ik dit jaar weer wat dieper in de buidel tasten. De prijs voor een ticketje is volgens mij verdubbeld vergeleken met enkele jaren geleden en ook de tokens zijn er niet goedkoper op geworden. En dan is er nog de parking en de camping. Kortom: festivals tikken behoorlijk aan voor de doorsnee bezoeker.

Kiezen

Geen wonder dus dat ik al van veel mensen in mijn omgeving heb gehoord dat ze dure festivals voortaan overslaan. Vaak gaan ze liever naar een kleiner feestje, met nieuwe muziek van lokale en buitenlandse artiesten die up and coming zijn. De campingervaring is er meestal gezelliger en de prijzen schappelijker.

Desondanks staan festivals met mijn favoriete artiesten meestal in mijn top vijf hoogtepunten van de zomer. Er zit in mijn geval dus niks anders op dan de kosten te drukken. Gelukkig is dat niet zo moeilijk als je denkt. Lees maar hieronder!

1. Schaf je ticket op tijd aan

Veel festivals bieden early bird-tickets aan tegen verminderde prijzen. Vaak zijn de ticketprijzen hoger naarmate het festival nadert. Door op tijd je kaartjes aan te schaffen bespaar niet alleen stress, maar soms ook de helft van het geld van een regulier ticket.

2. Carpool of neem het openbaar vervoer

Alleen naar een festival trekken? Dat vind ik maar saai. Nog beter: als je met vrienden naar een festival verder weg gaat, kun je samen rijden en de kosten voor brandstof delen. Of kies voor het openbaar vervoer. Check de dienstregelingen en speciale festivaltarieven voor treinen, bussen en trams om je kosten te verlagen. Laatst bezocht ik zelfs een festival waar een heuse feesttrein werd ingezet om mensen naar het festival te vervoeren. Dat was zelfs op de heenweg al een groot feest!

3. Meld je aan als vrijwilliger

Wil je de ultieme festivalsfeer beleven zonder iets uit te hoeven geven? Meld je dan aan als vrijwilliger! Meestal werk je een paar uur en krijg je daarna gratis toegang tot het festival. Tijdens een shift krijg je soms zelfs gratis eten en drinken en een kijkje achter de schermen. Bovendien heb ik er al heel veel toffe mensen door ontmoet.

4. Neem je eigen eten mee

In plaats van je geld uit te geven aan dure eetkraampjes, kun je ook zelfgemaakte snacks en sandwiches in een koeltas meebrengen. Controleer wel even de regels van het festival, maar in sommige gevallen is het toegestaan om je eigen eten en niet-alcoholische dranken mee te nemen. En zo niet, eet dan nog even een notenreep of sandwich terwijl je aanschuift om binnen te raken. Op het terrein vergelijk je best de kraampjes. Twee tokens verschil klinkt niet zoveel, maar het kan je al snel € 7 besparen.

5. Neem een waterfles mee

Neem een herbruikbare waterfles mee, zodat je geld kunt besparen door niet steeds dure flesjes water te hoeven kopen. Veel festivals hebben namelijk gratis waterpunten.

6. Download de festivalapp

Heeft het festival een eigen app? Bekijk die dan eens. Vaak staan er speciale deals en kortingen op voor eten en drinken, maar ook een overzicht van het terrein. Zo kun je die thuis alvast op je gemak verkennen en bewustere keuzes maken op het moment zelf. Vorige zomer kreeg ik op een festival zelfs een gratis NFT als ik de app downloadde. Wie weet wordt het ooit nog een waardevol collectors item!

7. Bezoek gratis festivals

België staat bekend om zijn bruisende festivalkalender, met ook verschillende gratis festivals verspreid over het land. Wist je dat elke provinciestad wel een gratis festival heeft? Ik ging dit jaar bijvoorbeeld met veel plezier naar de Gentse feesten, maar er is ook Maanrock of Genk on Stage.

8. Scoor een outfit bij de kringwinkel

Dat een passende, opvallende outfit bij een festivalbezoek hoort, kan ik begrijpen. Maar in plaats van in alle haast de winkels in te vliegen om een (te dure) outfit te kopen, kun je ook eens bij de vintage- of kringwinkel op zoek gaan. Wat je daar vindt zal ongetwijfeld een pak unieker zijn.

Zo zie je maar: ook besparen op een festival lukt. Heel veel plezier!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!