Jezelf met de fiets verplaatsen is nog altijd het goedkoopst, maar als je toch echt een stuk moet rijden, dan wil je natuurlijk niet meer geld uitgeven aan brandstof dan nodig is. Daarom delen wij hoe je geld kunt besparen op brandstof.
De prijs voor een liter Euro 95 in België is op het moment van schrijven € 1,88 (oktober 2023). En van een liter diesel € 1,86. Dat is even slikken. Tegen de tijd dat je dit artikel leest zal het misschien weer iets omhoog of omlaag gegaan zijn, maar het staat als een paal boven water dat we met hoge brandstofprijzen te maken hebben. Dat betekent dat ik een keuze heb: of minder rijden, of mijn budget voor benzine flink verhogen. Ik probeer een beetje van beide te doen, om de kosten onder controle te houden. Sommige mensen hebben die keuze niet en kunnen enkel maar de auto nemen, bijvoorbeeld omdat ze op kantoor verwacht worden en het openbaar vervoer geen goed alternatief biedt. Daarom heb ik zeven tips op een rij gezet die helpen om flink te bezuinigen op brandstof.
Tip 1: Rij zoveel mogelijk aan een gelijke snelheid
Door vaak af te remmen en gas te geven verbruik je onnodig veel brandstof. Vaak helpt het om een iets lagere snelheid te rijden, zodat je deze constant kunt aanhouden. Als je te hard rijdt, moet je vaak afremmen en weer optrekken, omdat andere weggebruikers je in de weg zitten.
Tip 2: Iets minder snel rijden is zuiniger
Misschien niet leuk, maar het je scheelt wel aanzienlijk in je brandstofverbruik. Een snelheid van 80 kilometer per uur, gereden in de vijfde versnelling, is voor lange afstanden het beste. Dat betekent ook minder vaak tanken. Dus een paar minuten later op je bestemming zijn is dan wel de moeite waard. Doe dit echter alleen op plaatsen waar deze snelheid gepast is; op een weg met een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur is het natuurlijk niet veilig om zo langzaam te rijden.
Tip 3: Schakel op tijd
Op tijd schakelen betekent dat je toerental lager is, waardoor je auto minder brandstof verbruikt. Jongeren leren tegenwoordig aan om 80 kilometer per uur in de vijfde versnelling te rijden, maar mensen die “vroeger” hebben leren rijden, doen dit meestal nog in de vierde versnelling. Nieuwere auto’s geven het meestal ook al aan. Als dat niet het geval is, kun je naar het toerental kijken. Bij een toerental tussen 2.000 en 2.500 bij een benzineauto, is het tijd om te schakelen.
Tip 4: Zorg voor de juiste bandenspanning
De juiste bandenspanning staat vermeld in het boekje dat je bij je auto krijgt. Met de juiste bandenspanning heb je meer grip op de weg, dat zorgt voor veiliger rijden, minder slijtage van de banden en uiteindelijk ook minder brandstofverbruik. Elke twee maanden zou je je bandenspanning moeten controleren, bijvoorbeeld bij een benzinestation waar je gratis lucht kunt bijvullen (die zijn er).
Tip 5: Minder aircondioning
Leuk, al die moderne snufjes in auto’s, maar ze verbruiken energie en dus indirect brandstof. Denk aan de airconditioning. Wist je dat dit kan leiden tot wel 30% meer brandstofverbruik? Liever zo min mogelijk gebruik van maken dus.
Tip 6: Weg met het onnodige gewicht
Rijd je na de vakantie nog steeds rond met een dakkoffer op je dak? Of heb je spullen achterin die daar al lange tijd liggen te verstoffen? Doe het allemaal weg: hoe zwaarder je auto is, hoe meer brandstof je verbruikt tijdens het rijden.
Tip 7: Rijd goed door
Een constante snelheid gebruikt het minste brandstof. Dus vermijd liever de toeristische binnenweggetjes en kies voor de provinciale weg eromheen. Ook files zorgen voor aanzienlijk hoger brandstofverbruik in verhouding tot de afstand die je aflegt. Rijden op een ander tijdstip, wanneer het rustiger is op de weg, kan een manier zijn om te besparen.
Zoals je leest zijn er genoeg manieren om brandstof te besparen die helemaal niet veel tijd of moeite kosten. Dus doe er je voordeel mee!