Zoek
Sluit dit zoekvak.

Besparen op boodschappen: zo geef je geen extra geld uit in de supermarkt

Kleurrijke verpakkingen, verleidelijke aanbiedingen en strategisch geplaatste lekkernijen. Ze kunnen allemaal jouw doel om te besparen op boodschappen aan het wankelen brengen. Hoe zorg je ervoor dat je je niet laat verleiden? Wij delen tips.

Winkels weten heel goed hoe ze je stiekem meer kunnen laten kopen dan je van plan was. Die trucs beginnen al bij de winkelkarren en stoppen pas wanneer je weer buiten bent.

De bekendste tip is natuurlijk dat je nooit boodschappen moet doen als je honger hebt. Dan is de verleiding sowieso al groter om dingen te kopen die je niet écht nodig hebt. Maar er zijn ook een aantal andere tips die je kunnen wapenen tegen de trucs van de supermarkt, om zo te voorkomen dat je met producten thuiskomt die je helemaal niet wilde kopen. Zo kun je niet alleen je gezonde eetgewoonten behouden, maar ook heel wat besparen.

Gebruik je rekenmachine in de winkel

Aanbiedingen zijn verleidelijk. Vooral die hoekjes met producten voor € 1 of € 2 en de rekken vol met weekacties. Dat is helemaal niet erg, zolang het een écht goede aanbieding is. Reken daarom altijd eerst uit of de korting wel de moeite waard is. En denk even na of het product ook iets is dat normaal gesproken op je boodschappenlijstje zou staan. Alleen dan mag je jezelf toestaan om toe te geven aan de verleiding. Wees kritisch, want anders zorgt dit supermarkttrucje er alleen maar voor dat je meer geld uitgeeft dan je oorspronkelijk van plan was.

Bereken de kiloprijs en vergelijk

Winkeliers passen soms slimme marketingtrucs toe door producten in verschillende formaten of verpakkingen aan te bieden. Dat maakt het lastiger om snel te kunnen beoordelen wat nu écht de beste prijs is voor een product. Soms lijkt een grotere verpakking voordeliger, maar kom je er bij het berekenen van de kilo- of literprijs achter dat een kleinere verpakking kopen eigenlijk een betere deal is. Het vergelijken van de hoeveelheid product die je krijgt voor de prijs helpt je dus om betere keuzes te maken. Je hoeft er zelfs niet hard voor te rekenen: vaak staat de kiloprijs al in het klein op het prijsetiketje bij het product.

Vergelijk de kwaliteit

Laat je niet misleiden door merknamen en mooie verpakkingen. Vergelijk producten op basis van prijs en kwaliteit. Soms zijn huismerkproducten net zo goed als merkproducten, maar veel voordeliger. Neem de tijd om labels te lezen en te vergelijken.

Volg een route

De kans is groot dat je al naar de winkel gaat met een lijstje. Dat is een belangrijke eerste stap. Maar volg dat lijstje ook echt en sla de gangpaden over waar producten liggen die er niet op staan. Dit helpt je om de grootste verleidingen te vermijden. Je weet uiteraard zelf het best in welke rayons de verleiding om elke hoek loert. Houd hier rekening mee bij het opstellen van je lijstje en beslis op basis hiervan hoe je het best door de winkel gaat.

Gebruik een winkelmandje

Wanneer je snel even wat boodschappen moet doen, is het beter om een mandje te pakken in plaats van een winkelkar te nemen. Daar past een pak minder in! Dat maakt de kans dat je impulsaankopen doet meteen al kleiner. Ook voel je het gewicht van het mandje, waardoor je er waarschijnlijk minder producten in gooit. Extra tip: ga te voet of met de fiets. Dat bespaart je niet alleen benzine, je hebt ook minder ruimte om al die extra aankopen mee te nemen dan wanneer je met de auto gaat.

Train tegen FOMO

Een andere belangrijke strategie om verleidingen in de supermarkt te weerstaan, is jezelf trainen in het omgaan met FOMO, oftewel “de angst om iets te missen”. In het geval van een bezoekje aan de supermarkt komt het erop neer dat je bang bent dat je iets waardevols misloopt als je een bepaalde aankoop niet doet. Gelukkig kun je hieraan werken. Bijvoorbeeld door jezelf af te vragen of je het item echt nodig hebt of dat het alleen maar een impulsaankoop zou zijn. Door meer bewustzijn te creëren, kom je er vanzelf achter dat je vaak helemaal geen spijt hebt dat je iets niet kocht.

Wees niet te hard voor jezelf als je af en toe toch aan de verleiding toegeeft. Besparen op je boodschappen is een proces met veel vallen en opstaan. Met tijd en oefening zul je steeds beter worden in het weerstaan aan verleidingen en in het maken van weloverwogen keuzes die in lijn zijn met je doelen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!