Zoek
Sluit dit zoekvak.

Afspraak bij de Immotheker? Stel zeker deze vragen

Daar zit je dan, tegenover de Immotheker. Wat moet je allemaal vragen? Wij zetten een paar belangrijke vragen voor je op een rij, zodat jij straks goed geïnformeerd de deur uitstapt.

Of het nu je allereerste gesprek met een financieel adviseur is, of het zoveelste, het blijft spannend. Onze belangrijkste tip: bereid je goed voor, zodat je niet terug thuis merkt dat je nog heel wat vragen vergat te stellen. Vraag door en voel je niet dom indien je iets niet snapt. Een hypotheek afsluiten is niet zomaar iets, je zit er waarschijnlijk 25 jaar aan vast. Dan is het heel logisch dat je het hele proces van naald tot draad wil snappen.

Vragen bij de Immotheker

Wil je een huis kopen en kun je wel wat deskundig advies rondom hypothecaire leningen gebruiken? Ga dan in gesprek met een professional binnen een Immotheker-kantoor. Een Immotheker is een door de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) erkend financieel adviseur, die bekwaam is in het verstrekken van hypotheekadvies en het vergelijken van diverse leenmogelijkheden.

Neem de tijd om thuis op te schrijven welke vragen je hebt voor de financiële expert. Indien je samen met een partner een huis wilt kopen, is het aan te raden om samen te gaan. Bundel jullie vragen tot één lijst en neem deze mee naar de afspraak.

Een lijst met handige vragen

Om je een handje te helpen, hebben we meteen ook een lijst samengesteld met vragen die je in ieder geval aan de financiële expert moet stellen. Sommige vragen worden wellicht al behandeld door de adviseur zelf, beschouw dit dan als een checklist die je kunt afvinken.

Vragen als je nog geen hypotheek hebt:

 • Welke hypotheekvormen zijn er en wat zijn de kenmerken en voorwaarden van elke vorm?
 • Wat is het maximale bedrag dat ik kan lenen op basis van mijn inkomen en financiële situatie?
 • Hoeveel eigen geld heb ik nodig?
 • Welke documenten en informatie heb ik nodig om een hypotheekaanvraag in te dienen?
 • Wat zijn de huidige rentetarieven en hoe kunnen ze mijn maandelijkse betalingen beïnvloeden?
 • Welke bijkomende kosten moet ik in overweging nemen bij het kopen van een huis, zoals notariskosten, registratierechten, en eventuele makelaarskosten?
 • Welke mogelijkheden zijn er voor het financieren van de aankoop van een huis met eigen middelen, leningen of subsidies?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van een vaste rentevoet versus een variabele rentevoet?
 • Hoe lang duurt het proces van het verkrijgen van een hypotheek en wat zijn de belangrijkste stappen die ik moet volgen?
 • Zijn er specifieke voorwaarden waaraan ik moet voldoen om in aanmerking te komen voor bepaalde hypotheekproducten of subsidies?
 • Kan ik versneld aflossen? Zo ja, onder welke voorwaarden?
 • Hoe kan ik mijn kredietwaardigheid verbeteren om een gunstigere hypotheekrente te verkrijgen?
 • Welke verzekeringen heb ik nodig, zoals een brandverzekering en schuldsaldoverzekering? Zijn die verplicht of vrijwillig?

Vragen als je al een hypotheek hebt en wilt verhuizen:

 • Wat zijn de mogelijkheden om mijn bestaande hypotheek over te zetten naar een nieuwe woning?
 • Wat gebeurt er met mijn huidige rentevoet als ik mijn hypotheek overdraag naar een nieuwe woning?
 • Hoe zit het met de overwaarde? Welke mogelijkheden geeft die me?
 • Wat zijn de financiële consequenties van het vroegtijdig beëindigen van mijn huidige hypotheek en het afsluiten van een nieuwe hypotheek?
 • Kan ik de eventuele boeterente bij het vervroegd aflossen van mijn huidige hypotheek meenemen in de financiering van mijn nieuwe woning?
 • Wat zijn de financieringsmogelijkheden als ik tijdelijk met twee hypotheken zit tijdens de overgangsfase tussen de verkoop van mijn oude huis en de aankoop van mijn nieuwe huis?
 • Kan ik gebruikmaken van een overbruggingskrediet om de periode tussen de verkoop en aankoop te overbruggen?
 • Zijn er eventuele subsidies of andere financiële voordelen waar ik als verkoper en koper gebruik van kan maken? 

Documenten meenemen

Vergeet trouwens niet een aantal documenten mee te brengen wanneer je een afspraak hebt bij de Immotheker. Zoals je identiteitskaart, inkomstengegevens, spaar- en beleggingsinformatie en eventuele eigendomsdocumenten. Maar bijvoorbeeld ook informatie over eventuele bestaande schulden of andere financiële verplichtingen die je hebt. Hoe meer informatie, hoe beter de adviseur een volledig beeld kan krijgen van je financiële situatie en je kan voorzien van correct advies met betrekking tot een hypotheek.

Heel veel succes bij je afspraak: vraag de adviseur vooral het hemd van het lijf. Vraag tot slot om de algemene conclusie van het gesprek naar je op mail te zetten. Neem zelf een kladblok mee, zodat je alles kunt opschrijven. Er komt veel informatie op je af. Het is goed om die later nog eens rustig terug te lezen. En versta je het bij thuiskomst toch nog niet helemaal? Dan vraag je het gewoon nog een keer.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook dit GRATIS Spaarganzenbordspel. Daarmee is sparen nog leuker en kan jij jouw voortgang bijhouden en tussentijdse doelen vastleggen. Elke stap vooruit is er weer één. Dus op naar je spaardoel!

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!