Je kind zakgeld geven is de eerste stap. Maar je kind leren sparen, hoe pak je dat nu aan? Renée deelt een aantal strategieën die vlot werken.
Je wilt je kinderen alles bijbrengen wat hen later van pas komt, waaronder sparen. Als ze leren hoe ze geld kunnen opzijzetten, zowel op korte als lange termijn, dan geeft dat ook extra gemoedsrust. En dat gun ik hen. Ik deel acht tips om je kinderen te leren sparen.
1. Zakgeld geven
Om je kinderen te leren sparen, hebben ze uiteraard eerst geld nodig. Onze kinderen krijgen allebei wekelijks € 1,50 zakgeld van ons. We storten dit automatisch op hun bankrekening. Waarom niet cash? Dat leg ik uit bij punt 4.
2. Bijverdienen
Daar houden mijn kinderen van. Deze week staat bijvoorbeeld het schoonmaken en stofzuigen van de wagen op het programma. Daar krijgen ze geld voor. Ze zijn ook van plan om met bramen uit de tuin langs de deuren te gaan. We zochten samen op hoeveel bramen in de winkel kosten, en bepaalden op basis daarvan de prijs. Die lag iets hoger dan in de winkel, omdat die van ons biologisch en volledig onbespoten zijn. Je had de blijdschap op het gezicht van mijn zoontje moeten zien toen hij ontdekte dat hij € 2,50 kan krijgen voor zo’n bakje bramen.
3. Financiële doelen opstellen
Mijn oudste zoon spaart voor een spel voor de Nintendo Switch. We zochten samen op hoeveel dat kost en berekenden hoeveel weken hij moet sparen als hij alleen zijn zakgeld gebruikt. Dat motiveerde hem meteen om manieren te vinden om meer geld te verdienen. Ik moedig dat zeker aan, zolang ze het maar eerst bespreken.
4. Digitaal zakgeld
Zowel het zakgeld als de bijverdiensten stort ik dan op hun rekening. Zelf ontving ik dat vroeger cash. In muntstukken, om in mijn portefeuille te stoppen. Dat ging toen zo. Er werd ook nog veel met cash betaald in winkels. Mijn man en ik hebben ervoor gekozen om het zakgeld van onze kinderen digitaal te geven. Zo leren ze meteen dat een bankkaart niet zomaar een stukje plastic is waarmee je onbeperkt kunt betalen, zoals mijn jongste dacht. Ik leg hen uit dat er een rekening aan verbonden is en dat daar een bepaald bedrag op staat. En als dat op is, kunnen ze dus geen geld meer afhalen.
5. Een plek om te sparen
Toen ik mijn zoon vroeger cash zakgeld gaf, lagen de muntstukken overal door het huis verspreid. Van de fruitschaal tot onder zijn kussen. Dat werkte dus niet. Een spaarpot was de oplossing. Daar hoorden zijn munten thuis en zo begreep hij beter wat sparen betekent. Nu is dat veranderd in een digitale rekening, die hij regelmatig controleert om te zien hoe het ervoor staat. Het zakgeld een vaste plek geven is dus een goede manier om je kinderen te leren sparen.
6. De 50/50-regel
Heb je een kind dat meteen alles wil uitgeven? Dat naar de snoepwinkel of speelgoedwinkel loopt zodra het zakgeld binnen is? Dan kun je afspreken om een percentage of bedrag te bewaren voor de lange termijn en een deel te geven dat hij of zij direct mag besteden. Bijvoorbeeld 50/50. Leg uit dat je alleen grote dingen kunt kopen als je geld opzijzet. Als het lukt om te sparen voor iets groots – het kan helpen om iets extra’s bij te leggen als motivatie – zal je kind de beloning ervaren.
7. Fouten zijn oké
Onze oudste zoon Cooper was laatst zo boos op zichzelf dat de buurman het kon horen. Hij had iets gekocht van zijn zakgeld en had er spijt van! “Ik ben zo dom”, bleef hij herhalen terwijl hij zichzelf een paar keer op het hoofd sloeg. Hij had zijn vader net gevraagd hoeveel er nog op zijn rekening stond. Hij dacht dat hij al flink op weg was naar zijn spaardoel, maar was in de tussentijd verleid door iets in de speelgoedwinkel. Dat was hij vergeten, dus het saldo op zijn rekening viel tegen. Het was triest om te zien en natuurlijk heb ik hem getroost. We hebben toen online wat oud speelgoed verkocht om wat geld bijeen te krijgen. Dat verzachtte zijn teleurstelling. Die avond in bed zei hij: “Ik ga nu alleen nog sparen voor mijn grote doel, mama.” Hij had zijn les geleerd, die lieverd.
8. Leren door het voorbeeld
Uiteindelijk leren kinderen het meest van wat ze zien bij hun ouders. Praat dus ook gewoon over geld. Natuurlijk hoef je hen niet alles te vertellen over je financiën, maar het mag best een gespreksonderwerp zijn. Zo leren ze ook dat het normaal is om over geld te praten. En als jij als ouder ergens voor spaart, betrek hen dan bij het proces. Zet je geld apart voor de grote vakantie? Leg uit wat je doet of net niet doet om je spaardoel te bereiken. Laat hen zien hoe ver je al bent. Betrek hen bij het nadenken over manieren om extra te sparen.
Sparen is uiteindelijk een vaardigheid die op elke leeftijd van pas komt. Zo begrijpen ze meteen dat ook jij moeite moet doen om geld te verdienen en je spaardoelen te bereiken. Succes!